Αντιδρά η Βουλγαρία στη ματαίωση του South Stream

Αντιδρά η Βουλγαρία στη ματαίωση του South Stream

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αναταράξεις στις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης προκαλεί η ματαίωση -σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις Πούτιν από την Αγκυρα- του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.

Περισσότερο έντονες εμφανίζονται οι αντιδράσεις στη Βουλγαρία, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε ότι υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τορπίλισε το σχέδιο.

«Ο South Stream δεν είναι ένα διμερές σχέδιο Ρωσίας και Βουλγαρίας, αλλά ένα σχέδιο που εμπλέκει τη Ρωσία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, προσθέτοντας ότι ο αγωγός μπορεί κάλλιστα να κατασκευασθεί εφόσον γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Νωρίτερα, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θεωρεί τελειωμένη την υπόθεση του South Stream εφόσον δεν της έχει ανακοινωθεί επισήμως κάτι τέτοιο από τη Μόσχα. Την εκδοχή ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιχειρεί κάποιου είδους μπλόφα υιοθέτησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ. «Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του με στόχο την άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. και τη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει τον South Stream», υποστήριξε.

Η ματαίωση του αγωγού, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας, απειλεί να προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες στις πληττόμενες χώρες. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για οξύτατες επιθέσεις του φιλορωσικού μπλοκ εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. «Η κυβέρνηση Μπορίσοφ θα μείνει στην Ιστορία για την καταστροφή τριών τεράστιων αναπτυξιακών σχεδίων, με τα οποία η Βουλγαρία όχι μόνο θα είχε βγει από την οικονομική κρίση, αλλά και θα ήταν τώρα μια τελείως διαφορετική χώρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε δεχθεί σφοδρές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κύκλους της Ε.Ε. λόγω των στενών σχέσεών της με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Τον περασμένο Μάιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ενισχύονται οι φόβοι για την εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία», ενώ ο Γερμανός επίτροπος για Ενεργειακά Θέματα Γκίντερ Ετινγκερ παρενέβη ευθέως για νόμο σχετικό με την κατασκευή του South Stream. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπορίσοφ, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Σημειωτέον ότι τόσο ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσο και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι σήμερα στέλεχος θυγατρικής της ρωσικής Gazprom, διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τους Βούλγαρους Σοσιαλιστές.

Στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη ρωσική απόφαση για ματαίωση του South Stream, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της – πιθανόν, αυξάνοντας τις εισαγωγές της από το Αζερμπαϊτζάν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της σερβικής ένωσης φυσικού αερίου Βόιτσλαβ Βούλετιτς δήλωσε ότι η Ε.Ε. ζημιώνει τα συμφέροντά της εμποδίζοντας τον South Stream, με τη Σερβία να πληρώνει μεγάλο μέρος του τιμήματος. Τέλος, η Βουλγάρα αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα Προϋπολογισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η ματαίωση του South Stream από τη Ρωσία «είναι ακόμη ένας λόγος για να δημιουργήσει η Ε.Ε. μια Ενωση της Ενέργειας, προτεραιότητα της οποίας θα είναι και η ασφάλεια των προμηθειών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή