Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τους Ευρωπαίους ακτιβιστές

Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τους Ευρωπαίους ακτιβιστές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν παραιτηθεί, τον Σεπτέμβριο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες κατά του σχιστολιθικού αερίου, εκτίμηση που εξαγρίωσε τους οικολόγους.

«Η Ρωσία συνεργάστηκε ενεργά με λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να διατηρηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο», είπε ο κ. Ράσμουσεν. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν έδωσε αποδείξεις, λέγοντας ότι η άποψή του βασίζεται σε αναφορές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν τα περί ρωσικής ανάμειξης ως παράνοια, που σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει αυτή την ενεργειακή εξάρτηση. Παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι», είπε ο Ιουλιάν Ιάνκου, επικεφαλής της επιτροπής βιομηχανίας της ρουμανικής Βουλής. Ο Ιάνκου αναγνώρισε ότι δεν έχει αποδείξεις για τη δήλωση που έκανε πρόσφατα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία υποτίθεται ότι ξόδεψε 82 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή εκστρατεία εναντίον της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.

Το κύμα διαδηλώσεων εναντίον του σχιστολιθικού αερίου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη Βουλγαρία, το κράτος της Ε.Ε. που δείχνει τη μεγαλύτερη κατανόηση προς τα ρωσικά συμφέροντα. Αντιμέτωπη με ένα κύμα διαδηλώσεων από ανθρώπους που έως τότε δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας απαγόρευσε την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου το 2012 και ακύρωσε άδεια που είχε χορηγηθεί νωρίτερα στη Chevron.

Ο Τζορτζ Επουρέσκου, πρόεδρος ρουμανικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σημείωσε ότι η οργάνωσή του εστίασε την προσοχή της στο σχιστολιθικό αέριο αφότου έμαθε «για το πρόβλημα» από τους Βουλγάρους ακτιβιστές. Ο Επουρέσκου απέρριψε τις εικασίες περί ρωσικής ανάμειξης ως χοντροκομμένη απόπειρα συκοφάντησης του κινήματος. «Είναι πολύ εύκολο. Αν μπορέσεις να βάλεις τη Ρωσία στην εξίσωση κερδίζεις τις εντυπώσεις», είπε. Ο Επουρέσκου, που εργάζεται στο επιστημονικό ινστιτούτο του Βουκουρεστίου, είπε ότι η οργάνωσή του δεν παίρνει λεφτά από τη Ρωσία ή από οποιονδήποτε άλλο. «Οπως βλέπετε», ανέφερε καθισμένος στο φτωχό δωμάτιο με τους παλιούς υπολογιστές που λειτουργεί ως γραφείο της οργάνωσής του, «δεν έχουμε και πολλά λεφτά».

Η άποψη της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντιγράψει το αμερικανικό θαύμα του σχιστολιθικού αερίου για λόγους που σχετίζονται με τη γεωλογία και τη δημογραφία της ευρωπαϊκής ηπείρου, έχει αποδειχθεί τουλάχιστον εν μέρει σωστή. Οι αρχικές προβλέψεις για τεράστια κοιτάσματα σε μέρη όπως η Πολωνία έχουν αναθεωρηθεί μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δοκιμαστικών εξορύξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή