Στενές σχέσεις Μόσχας και γαλλικής ακροδεξιάς

Στενές σχέσεις Μόσχας και γαλλικής ακροδεξιάς

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ της γαλλικής ακροδεξιάς και του Κρεμλίνου αποκάλυψε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Την είδηση επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, δηλώνοντας ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε δάνεια (ύψους 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα) από την τράπεζα First Russian Czech Bank (FCRB), εξαιτίας του αποκλεισμού του κόμματος από τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.

Τις επαφές μεταξύ Κρεμλίνου και Εθνικού Μετώπου επιβεβαίωσε εμμέσως και η παρουσία αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο συνέδριο του Μετώπου την Κυριακή, όπου η Μαρίν Λεπέν εξελέγη με ποσοστό 100% στην προεδρία του κόμματος.

Ο βουλευτής της Κάτω Δούμας, Αντρέι Ισάγεφ, μίλησε από το βήμα του συνεδρίου της Λυών, ενώ γαλλικές εφημερίδες εντόπισαν μεταξύ των συνέδρων τον αντιπρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ανω Βουλής, Αντρέι Κλίμοφ. Και οι δύο άνδρες ανήκουν στο κόμμα Ενωμένη Ρωσία, προσκείμενο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εκδηλώνοντας τη στήριξή της στον Ρώσο πρόεδρο, η Μαρίν Λεπέν καταδίκασε με δριμύτητα, την περασμένη εβδομάδα, την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναβάλει την παράδοση πλοίου αμφίβιων αποστολών, τύπου «Μιστράλ» στη Ρωσία. «Κατηγορούμαστε αδίκως για αντιευρωπαϊσμό. Θέλουμε, όμως, μία Ευρώπη που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό στα Ουράλια και όχι από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες», είπε η κ. Λεπέν από το βήμα του συνεδρίου το Σάββατο. Τις σχέσεις του Μετώπου με τη μετασοβιετική Ρωσία οικοδόμησε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, προσεγγίζοντας, τη δεκαετία του 1990, τον ιδεολογικό του συγγενή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, για να τον εγκαταλείψει αργότερα για λογαριασμό του πολλά υποσχόμενου τότε διαδόχου του πρόεδρου Γέλτσιν, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις επικρίσεις του γαλλικού πολιτικού κόσμου και Τύπου για τη γενναιόδωρη δανειοδότηση του Μετώπου από τη Ρωσία, στελέχη του κόμματος απάντησαν ότι η ευθύνη ανήκει στις γαλλικές τράπεζες, που σύσσωμες αρνήθηκαν να χορηγήσουν δάνεια στο πολιτικά ενοχλητικό κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή