Με μαχητές το παιδικό περιοδικό της Χεζμπολάχ

Με μαχητές το παιδικό περιοδικό της Χεζμπολάχ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Αναγνωστικό κοινό του πρωτότυπου περιοδικού «Μαχντί» είναι παιδιά, αλλά αντί για πρίγκιπες και νεράιδες, οι ήρωες του εντύπου είναι «μαχητές που έπεσαν αντιστεκόμενοι στον ισραηλινό εχθρό».

Το «Μαχντί», που εκδίδεται από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εδώ και 11 χρόνια, επιδιώκει να διδάξει στη νέα γενιά τις αντιστασιακές αρχές. Γεμάτο ιστορίες εμπνευσμένες από τις ζωές μαχητών της Χεζμπολάχ, τα κόμικς του απεικονίζουν ένοπλους γενειοφόρους, ενώ στον λαβύρινθό του τα παιδιά καλούνται να αποφύγουν ισραηλινές νάρκες.

Οι επικριτές του δημοσιεύματος κάνουν λόγο για εξιδανίκευση της βίας, θέση με την οποία διαφωνούν οι εκδότες του. «Το μόνο που θέλουμε είναι να διδάξουμε την αξία της αντίστασης στα παιδιά. Δεν προβάλλουμε την οπλοφορία, θέλουμε μόνο να συνειδητοποιήσουν τα ανδραγαθήματα της αντίστασης. Τους λέμε: Οπως αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι αντιστάθηκαν και νίκησαν, το ίδιο μπορείτε κι εσείς, ενώ αυτό ξεκινά με την εκπαίδευση στο σχολείο και το πανεπιστήμιο», λέει ο διευθυντής του «Μαχντί», Αμπάς Τσαράρα.

Το περιοδικό πήρε το όνομά του από τον ιμάμη Αλ Μαχντί του 9ου αιώνα, τον τελευταίο από τους 12 ιερούς ιμάμηδες των σιιτών. Η επιστροφή του «Μαχντί», το όνομα του οποίου έφθασε να αποκτήσει τη σημασία «Ο Αναμενόμενος», θεωρείται βέβαιη και θα αποτελέσει το μήνυμα της αιώνιας σωτηρίας για τους σιίτες.

Πρόσφατο τεύχος του περιοδικού περιείχε ιστορίες από τις τρεις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής στον Νότιο Λίβανο. Σε μία από αυτές, μαχητής της Χεζμπολάχ πυροδοτεί εκρηκτικά εναντίον ισραηλινής περιπόλου, ενώ σε άλλη ήρωάς της, ο Αμίρ, λέει στη μητέρα του ότι αποφάσισε να συμμετάσχει σε «επιχείρηση μαρτυρίου».

Ο Αμίρ ανατινάζεται σκοτώνοντας 25 Ισραηλινούς αξιωματικούς και στρατιώτες, ενώ το όνομά του παραμένει κρυφό μέχρι το 2000, όταν η συμβολή του αναγνωρίζεται δημόσια από τον ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Ο Τσαράρα υποστηρίζει  ότι το «Μαχντί» δεν  εστιάζει αποκλειστικά σε θρησκευτικά ή πολιτικά θέματα,  επισημαίνοντας εικονογραφημένα  άρθρα για προσωπικότητες,  όπως τον Μέγα Αλέξανδρο,  τον  Βίκτωρα  Ουγκό,  τον Αλβέρτο  Αϊνστάιν και τον Θωμά Εντισον.

Οι ισχυρισμοί του Τσαράρα δεν πείθουν, όμως, όταν δει κανείς ότι τα παιδιά-αναγνώστες καλούνται να χρωματίσουν περιγράμματα χειροβομβίδων και αυτόματων όπλων τύπου καλάσνικοφ.

Το περιοδικό καταγράφει κάθε μήνα πωλήσεις της τάξης των 30.000 αντιτύπων, ενώ οι μικροί αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εκδόσεις: μία για ηλικίες 4 έως 7 ετών, μία για 8 μέχρι 12 και μία για

13 έως 17.

Η 8χρονη Ζάχρα, που γεννήθηκε όσο ο πατέρας της πολεμούσε με τη Χεζμπολάχ το 2006, λέει: «Μου αρέσουν οι ιστορίες με ιμάμηδες και όσες μιλάνε για τη νίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή