Κατέρρευσε η σουηδική κυβέρνηση

Κατέρρευσε η σουηδική κυβέρνηση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Δραματικά βραχύβια αποδείχθηκε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν, η οποία κατέρρευσε χθες μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού της από τη Βουλή της Σουηδίας. Το ποσοστό 13%, που απέσπασε το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανέδειξε ένα κόμμα που εθεωρείτο παρίας της πολιτικής σκηνής σε ρυθμιστή – ρόλο που οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν δίστασαν χθες να αξιοποιήσουν.

Μετά την ήττα στη Βουλή, ο Λεβέν ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 22 Μαρτίου. «Είναι σωστό να δώσουμε τον λόγο στον λαό για να αποφασίσει με βάση το νέο πολιτικό τοπίο», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η πολιτική αστάθεια ήταν προδιαγεγραμμένη από την αδυναμία της Κεντροαριστεράς στην κάλπη, η οποία οδήγησε τον Οκτώβριο στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Συνυπολογίζοντας και την κοινοβουλευτική στήριξη του κόμματος της Αριστεράς, υπέρ του προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση ψήφισαν 153 από τους 349 βουλευτές.

H κεντροδεξιά αντιπολίτευση έχει 141 έδρες, στις οποίες προσετέθησαν οι 49 έδρες των Σουηδών Δημοκρατών, οδηγώντας σε καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Η Σουηδία έχει μακρά ιστορία διακυβέρνησης από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις μειοψηφίας, καθώς τα διάφορα κεντροδεξιά κόμματα δεν κατάφερναν να ενωθούν και να αμφισβητήσουν το κόμμα που οικοδόμησε το πιο επιτυχημένο κοινωνικό κράτος της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις περί ψήφου ανοχής τουλάχιστον ενός από τα κεντροδεξιά κόμματα προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να αποτραπεί η κυβερνητική κατάρρευση, ήταν και σε αυτή τη συγκυρία ζωηρές, αλλά δεν ευοδώθηκαν.

«Δεν είναι δικός μας ρόλος να φροντίσουμε για να περάσει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης», δήλωσε η επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Μοντεράτερνα. Οι Σουηδοί Δημοκράτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό που ήρθε στη Βουλή, ή οποιονδήποτε άλλον, αν αυτός δεν περιλαμβάνει μέτρα για τη δραστική περικοπή της μετανάστευσης.

Η Σουηδία ανέκαθεν αντιμετώπιζε με γενναιοδωρία τους πρόσφυγες, στάση που τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται από μια όλο και ισχυρότερη μειοψηφία.

Οι φιλοναζιστικές ιδεολογικές καταβολές των Σουηδών Δημοκρατών και ο έντονος ρατσισμός κάποιων κομματικών στελεχών έχουν προξενήσει οξείες αντιδράσεις σε μια κοινωνία διάσημη για την ανεκτικότητά της, όπως η Σουηδία.

«Η απόφαση των Σουηδών Δημοκρατών να καταψηφίσουν οποιονδήποτε προϋπολογισμό δεν χορεύει στους δικούς τους ρυθμούς δημιουργεί ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο», είπε η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον. «Αλλάζει θεμελιωδώς τα δεδομένα σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Η ημέρα της κρίσης. Ο ρατσισμός κρατάει όμηρο τη Σουηδία», ήταν ο τίτλος της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, της Dagens Nyheter.

«Αντιμεταναστευτικά κόμματα παρόμοια με το UKIP ασκούν επιρροή στην πολιτική των σκανδιναβικών κρατών εδώ και δεκαετίες, παντού εκτός από τη Σουηδία», σημείωσε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Ολα αυτά συνδυάζουν την αγροτική βάση με τη νοσταλγία της Σκανδιναβίας της δεκαετίας του ’60, πριν από την παγκοσμιοποίηση και πριν από την κρίση του κράτους πρόνοιας. Μόνο στη Σουηδία, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης μουσουλμάνων στην Ευρώπη, έμενε καταπιεσμένο αυτό το πολιτικό ρεύμα».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Λεβέν επικράτησε της Κεντροδεξιάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου υποσχόμενος να καταργήσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία, που είχαν προξενήσει δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα Σουηδών. Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υποχρεώνεται τώρα να εγκαταλείψει το κυβερνητικό έργο και να επιστρέψει στον προεκλογικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή