Ιρανικά αεροπλάνα κατά του ISIS

Ιρανικά αεροπλάνα κατά του ISIS

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί και Ιρανοί, σε πείσμα των μύριων όσων αντιθέσεών τους, συνεργάζονται μυστικά εναντίον του κοινού εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία; Η εικασία αυτή επανήλθε δριμύτερη στο προσκήνιο χθες, ύστερα από εκμυστηρεύσεις ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου περί βομβαρδισμών θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από ιρανικά, μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο της Ουάσιγκτον, το Ιράν χρησιμοποίησε αεροπλάνα F-4 προκειμένου να πλήξει στόχους των τζιχαντιστών επί ιρακινού εδάφους το τελευταίο διάστημα. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Ιρακινός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Χισάμ αλ Χασεμί. «Είναι αλήθεια ότι το Ιράν έπληξε ορισμένους στόχους στην επαρχία Ντιγιάλα» δήλωσε ο Χασεμί στο πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της βρετανικής αμυντικής επιθεώρησης Jane’s Γκάρεθ Τζένινγκς σχολίαζε ότι «μόνο η Τουρκία και το Ιράν διαθέτουν αεροσκάφη F-4. Καθώς οι βομβαρδισμοί έγιναν κοντά στα ιρανικά σύνορα και με δεδομένη την απροθυμία της Τουρκίας να αναλάβει ενεργητικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της εκδοχής ότι επρόκειτο για αεροπλάνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Ανώτερος αξιωματούχος του Ιράν απέρριψε αυτή την εκδοχή. «Το Ιράν ουδέποτε αναμείχθηκε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κάθε είδους συνεργασία με την Αμερική σε αυτό το επίπεδο είναι εκτός συζήτησης για το Ιράν» δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, χωρίς να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους συντονισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης στις προσπάθειές τους εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Η παράλληλη διεξαγωγή βομβαρδισμών από τις δύο χώρες στον ίδιο εναέριο χώρο θα προϋπέθετε αλληλοενημέρωση και κάποιου είδους συντονισμό, έστω και μόνο προς αποφυγή ατυχημάτων.

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν αποδίδουν, καθώς «δεν μπορείς να συντρίψεις την τρομοκρατία μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χρειάζονται χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες θα γνωρίζουν το έδαφος των επιχειρήσεων». Ο Σύρος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος -κάτι που η Αγκυρα κατηγορηματικά αρνείται- και παραλλήλισε τον εαυτό του με καπετάνιο ενός πλοίου που κινδυνεύει να βυθιστεί. «Ο καπετάνιος δεν σκέφτεται τον θάνατο, σκέφτεται να σώσει το πλοίο του» απάντησε ο Σύρος ηγέτης, σε ερώτηση για το κατά πόσο φοβάται ότι θα έχει την τύχη των Χουσεΐν και Καντάφι.

Περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ο Τζον Κέρι. Μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων 60 κρατών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν ανακόψει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αν και αναγνώρισε ότι η ολοσχερής καταστροφή του μπορεί να απαιτήσει «χρόνια». Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ διέψευσε τις πληροφορίες περί σύλληψης μιας εκ των συζύγων του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή