Εμπλοκή υπαλλήλων της Airbus σε δωροδοκία

Εμπλοκή υπαλλήλων της Airbus σε δωροδοκία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Τη διενέργεια δικαστικής έρευνας γύρω από καταγγελίες δωροδοκιών επιβεβαίωσε χθες ο αεροπορικός κολοσσός Airbus. Σε δηλώσεις του στο Μόναχο, εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο υπάλληλοι της εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία για συμβόλαια της αμυντικής θυγατρικής Airbus Defence and Space με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρουμανία.

Η εταιρεία διενεργεί παράλληλα και εσωτερική έρευνα γύρω από τα συμβόλαια αυτά, ενώ οι εισαγγελικές αρχές του Μονάχου πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες έρευνες σε κατοικίες υπαλλήλων, αφού δέσμευσαν σημαντικό αριθμό εγγράφων στα γραφεία της Airbus στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τύπου, η εισαγγελία εξετάζει την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ σε δωροδοκίες, για τα δύο συμβόλαια αξίας 3 δισ. ευρώ. Το 2009, η Airbus συμφώνησε με το Ριάντ για την παροχή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, με στόχο την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας, μήκους 9.000 χλμ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεσμεύθηκε για «πλήρη διαφάνεια και συνεργασία» με τις Αρχές.

Την ίδια στιγμή, εφετείο της Τσεχίας αθώωσε χθες τον πρώην υπουργό Αμυνας της χώρας, Μάρτιν Μπαρτάκ, από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Τον είχε καταγγείλει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Πράγα, Γουίλιαμ Καμπανίς, λέγοντας ότι ο υπουργός τού ζήτησε ευθέως μίζες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή