Πηγή πλούτου για τους μαφιόζους οι μετανάστες

Πηγή πλούτου για τους μαφιόζους οι μετανάστες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Πιο επικερδείς είναι οι μπίζνες στην πλάτη των μεταναστών από ό,τι το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με υποκλοπές συνομιλιών μαφιόζων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των διευρυνόμενων ερευνών για τη μαφία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, ένας από τους περίπου 100 πολιτικούς και επιχειρηματίες που ερευνώνται ως ύποπτοι, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από το κόμμα του, τους Αδελφούς της Ιταλίας, που έχει ρίζες στο φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

Οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται ότι το κύκλωμα, η εξάρθρωση του οποίου ξεκίνησε την Τρίτη, αποσπούσε τεράστια ποσά από τους στημένους διαγωνισμούς του Δήμου της Ρώμης με αντικείμενο την οικοδόμηση κέντρων στέγασης προσφύγων και μεταναστών καθώς και τη διαχείριση απορριμμάτων. «Εχεις ιδέα πόσα βγάζω από τους μετανάστες;», ακούγεται ο μαφιόζος Σαλβατόρε Μπούτσι να λέει στο τηλέφωνο. «Τα ναρκωτικά φέρνουν λιγότερο κέρδος».

Ο Μπούτσι, που συνελήφθη την Τρίτη, είναι το δεξί χέρι του Μάσιμο Καρμινάτι, του μονόφθαλμου μαφιόζου και καταδικασμένου για ακροδεξιά τρομοκρατία που αποκαλείται από τον ιταλικό υπόκοσμο «τελευταίος βασιλιάς της Ρώμης». Ο Καρμινάτι δεν κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα ή ακριβά ρούχα, προκειμένου να μην προκαλεί, αλλά στο σπίτι του οι Αρχές κατέσχεσαν την Τρίτη περιουσιακά στοιχεία αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων και έργων του Αντι Γουόρχολ και του Τζάκσον Πόλοκ.

«Το όνομά του ψιθυρίζεται με φόβο στην πόλη. Συνεχίζει να θεωρείται κριτής ζωής και θανάτου, άρχοντας του εμπορίου στον δρόμο και των συμφωνιών στις σοφίτες του Παριόλι (της πλουσιότερης συνοικίας της Ρώμης)», έγραψε για τον Καρμινάτι ο ειδικός στη μαφία συγγραφέας Λίριο Αμπάτε. Λόγω προηγούμενων ερευνών του για την ιταλική μαφία, ο Αμπάτε ζει με αστυνομική προστασία.

«Ο Καρμινάτι πυροβολήθηκε στο κεφάλι και επεβίωσε, κάτι που του έδωσε τη φήμη του αθάνατου. Ολοι τον φοβούνται και, χάρη σ’ αυτό τον φόβο, ο Μάσιμο Καρμινάτι θεωρείται ο “τελευταίος βασιλιάς της Ρώμης”», είπε ο συγγραφέας.

Ο Καρμινάτι είναι πρώην μέλος των Ενοπλων Επαναστατικών Πυρήνων, της ακροδεξιάς οργάνωσης που πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση του 1980 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άτομα.

Οι κατηγορίες για βρώμικες συμφωνίες ανάμεσα σε επιχειρηματίες και τοπικούς πολιτικούς, εις βάρος των φορολογουμένων, προξένησαν έντονες αντιδράσεις. «Οι έρευνες για τη μαφία της πρωτεύουσας αποκαλύπτουν μια αηδιαστική, τρομακτική κατάσταση που ξεπερνά τις σκοτεινότερες εικασίες μας», ανακοίνωσαν οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών Αντουσμπέφ και Φεντερκονσουματόρι. «Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Πινιατόνε είπε ότι ο ρόλος του δημάρχου Αλεμάνο στην υπόθεση «πρέπει να αξιολογηθεί». Ο Αλεμάνο δήλωσε αθώος αλλά παραιτήθηκε από τα κομματικά του αξιώματα έως ότου λήξει η υπόθεση.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής ενός άλλου κόμματος της σκληρής ιταλικής Δεξιάς, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πολιτική πορεία μετά την αναπάντεχα καλή εμφάνιση του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια. Ο 41χρονος Σαλβίνι προξένησε αίσθηση χθες φωτογραφιζόμενος ξαπλωμένος, με μοναδικό ρούχο τη γραβάτα του, για λογαριασμό του περιοδικού Oggi.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή