Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον Εμπολα

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον Εμπολα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Εμπολα κατηγόρησε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Βέλγος μικροβιολόγος Πετέρ Πιό, ένας εκ των δύο επιστημόνων που ανακάλυψαν τον ιό.

Οι δύο επιδημίες

«Ο ΠΟΥ χρειάστηκε τρεις μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι είχε να κάνει με ξέσπασμα Εμπολα. Αυτό είναι κατανοητό, αν αναλογισθούμε τις ελλείψεις των εργαστηρίων στη Γουινέα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, όμως, είναι γιατί ο ΠΟΥ -ένας διεθνής υγειονομικός οργανισμός- χρειάστηκε πέντε ολόκληρους μήνες για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, χάθηκε πολύτιμος χρόνος», είπε χθες ο Βέλγος επιστήμονας μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη Δυτική Αφρική. Ο δρ Πιό επεσήμανε ότι την καθυστερημένη αντίδραση επιβάρυνε η υστερική αντιμετώπιση του θέματος από την Ουάσιγκτον. «Πρώτα διαπιστώσαμε ότι στη Δυτική Αφρική ξέσπασε Εμπολα, πριν αντιμετωπίσουμε μία δεύτερη επιδημία: τη μαζική υστερία στη Βόρεια Αμερική. Οι αντιδράσεις υπήρξαν χαρακτηριστικά δυσανάλογες με την περίσταση», είπε ο δρ Πιό, επικεφαλής της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Ως αναποτελεσματική και πολιτικά υποκινούμενη χαρακτήρισε ο Βέλγος επιστήμονας την απόφαση των κυβερνητών σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ να επιβάλουν καραντίνα σε όσους ιατρούς και μέλη υγειονομικών ομάδων επέστρεφαν στις ΗΠΑ από τη Δυτική Αφρική.

Αναγκαία η καραντίνα

«Ασφαλώς και μολύνθηκαν άνθρωποι. Η καραντίνα, όμως, είναι αναποτελεσματικό μέτρο. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών στις πληγείσες χώρες, με τη συμμετοχή Δυτικών και με σεβασμό στις κατά τόπους συνθήκες, δοξασίες και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες», είπε ο δρ Πιό, που ανακάλυψε τον ιό του Εμπολα το 1976 σε κοινότητα στις όχθες του ομώνυμου ποταμού του τότε Ζαΐρ, σημερινού Κονγκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή