Σήμερα η εκτόξευση του «Ωρίωνα»

Σήμερα η εκτόξευση του «Ωρίωνα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Κατά ένα εικοσιτετράωρο ανέβαλε χθες η NASA την εκτόξευση του πυραύλου «Ωρίων», λόγω ισχυρών ανέμων πάνω από την περιοχή του ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα, αλλά και λόγω τεχνικού προβλήματος στους προωθητήρες του γιγάντιου πυραύλου. Αισιόδοξα δήλωναν, πάντως, στελέχη της NASA, λέγοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα εκτόξευση θα γίνει κανονικά.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος αποδίδει μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα «Ωρίων», καθώς τέτοιοι πύραυλοι θα μεταφέρουν αστροναύτες στον Αρη και σε άλλους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η εκτόξευση, σήμερα το μεσημέρι, θα σηματοδοτήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση για επανδρωμένη αποστολή της NASA, ύστερα από 40 χρόνια, όταν η αποστολή Απόλλων επέτρεπε στις ΗΠΑ να κατακτήσουν τη Σελήνη. Η απόσυρση του στόλου των γερασμένων διαστημικών λεωφορείων το 2011 σήμανε την απόλυτη εξάρτηση της NASA από τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος και τους πυραύλους Σογιούζ, για τις διαστημικές της μετακινήσεις.

Μελλοντικές αποστολές

Η αναβίωση του προγράμματος «Ωρίων» κάνει έτσι πολλούς Αμερικανούς να κάνουν λόγο για «αναζωογόνηση» του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Μεταξύ των μελλοντικών αποστολών ξεχωρίζουν τα σχέδια επανδρωμένου ταξιδιού σε αστεροειδή, αλλά και το ταξίδι στον Αρη, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Η σημερινή εκτόξευση –εφόσον ολοκληρωθεί– θα εξαπολύσει τον πύραυλο Delta και τα 740.000 κιλά του εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, όπου η κάψουλα «Ωρίων» θα αποδεσμευθεί, για να πραγματοποιήσει δύο πλήρεις περιστροφές σε τροχιά γύρω από τη Γη, προτού επανέλθει στην ατμόσφαιρα για να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό. Επικριτές του δαπανηρού προγράμματος υποστηρίζουν, όμως, ότι η NASA δεν έπρεπε να δαπανήσει τα 9,1 δισ. δολάρια, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Ωρίων», καθώς οι στόχοι του προγράμματος είναι νεφελώδεις και οι πιθανότητες επιτυχίας του μικρές. Μία ακόμη μη επανδρωμένη πτήση του έχει προγραμματιστεί για το 2018. Το 2021, ο «Ωρίων» προβλέπεται να μεταφέρει τους πρώτους του επιβάτες, ενώ το κόστος του εκτιμάται ότι θα έχει εκτοξευθεί στα 22 δισ. δολάρια.

Καθώς, όμως, η NASA στρέφει το φιλόδοξο βλέμμα της πέρα από τη Σελήνη, η ασφάλεια των αστροναυτών καθίσταται δυσεπίλυτο πρόβλημα για την υπηρεσία.

Μεγάλη πρόκληση

«Η ραδιενέργεια είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας», εξήγησε πρόσφατα ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τσαρλς Μπόλντεν.

Στη σημερινή δοκιμαστική πτήση, το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας θα είναι στραμμένο στη συμπεριφορά της «θερμικής ασπίδας» της κάψουλας κατά την επάνοδό της στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η κάψουλα αναμένεται να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες της τάξεως των 2.200 βαθμών Κελσίου, όταν θα βουτάει προς τα νερά του Ειρηνικού, με ιλιγγιώδη ταχύτητα που θα υπερβεί τα 32.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή