Η Σουηδία προς πολιτική αστάθεια

Η Σουηδία προς πολιτική αστάθεια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Βίαιο ξύπνημα από τη νιρβάνα της πλέον σταθερής και ανεκτικής χώρας της Ε.Ε. γνώρισε χθες η Σουηδία, που είδε το Ακροδεξιό Κόμμα της χώρας, τους Σουηδούς Δημοκράτες, να ανατρέπουν την κυβέρνηση και να την οδηγούν στις κάλπες. Πρόκειται για τις πρώτες πρόωρες εκλογές στις οποίες εξωθείται η Σουηδία εδώ και μισόν αιώνα. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, ο οποίος ανήλθε στο αξίωμά του μόλις πριν από δύο μήνες, προκήρυξε νέα αναμέτρηση για τις 22 Μαρτίου μετά την άρνηση των Δημοκρατών, που αντιτίθενται στη φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του στη Βουλή. Με την πρώτη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από το 1958, αποδεικνύεται η επιρροή των Δημοκρατών, που παρά το όνομά τους είναι ένα λαϊκίστικο ακροδεξιό κόμμα. Οι τελευταίες εξελίξεις βάζουν τη Σουηδία στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν ισχυρά αντιμεταναστευτικά κινήματα.

Εκμεταλλευόμενοι το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας για την εισροή προσφύγων και άλλων ξένων, οι Δημοκρατικοί δεσμεύτηκαν ότι θα μετατρέψουν τις πρόωρες εκλογές σε δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. «Δεν είναι μία μονοθεματική ατζέντα αφού η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται έχει άμεση και τεράστια επίπτωση σε όλους τους τομείς», σχολίασε ο Ματίας Κάρλσον, μεταβατικός ηγέτης των Δημοκρατών, που έγιναν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις τελευταίες εκλογές.

Η Σουηδία έχει πληθυσμό σχεδόν 10 εκατ. και φέτος αναμένεται να υποδεχθεί 100.000 αιτούντες άσυλο, πολλοί εκ των οποίων από τη Συρία, που λαμβάνουν αυτόματα άδεια παραμονής κατά την άφιξή τους στη σκανδιναβική χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 Σουηδών, το 34% τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας λιγότερων προσφύγων, το 28% περισσότερων, ενώ το 32% θεωρεί τα σημερινά επίπεδα ενδεδειγμένα.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς σημαίνει ότι η Σουηδία αρχίζει να μοιάζει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λέει ο Ουλφ Μπγερέλντ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα, αφού τόσο η αριστερή όσο και η δεξιά παράταξη έχουν απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τους Δημοκράτες, προετοιμάζοντας το έδαφος για παρατεταμένη αστάθεια σε περίπτωση που το ακροδεξιό κόμμα διατηρήσει τα σημερινά ποσοστά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή