H Aλ Κάιντα απειλεί με εκτέλεση Αμερικανού ομήρου

H Aλ Κάιντα απειλεί με εκτέλεση Αμερικανού ομήρου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Η Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) απειλεί, σε βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, να εκτελέσει Aμερικανό όμηρο, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων site. Ο Λουκ Σόμερς, Aμερικανός φωτορεπόρτερ βρετανικής καταγωγής, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2014, απήχθη στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τον Σεπτέμβριο 2013, σύμφωνα με το site. Αργά χθες το βράδυ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσής του τον περασμένο μήνα, αλλά απέτυχε επειδή δεν ήταν παρών στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι οκτώ όμηροι σώθηκαν.

Εκκληση για βοήθεια

Στο βίντεο δίνει το όνομά του, την ηλικία του, λέει ότι απήχθη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στη Σαναά, και δηλώνει ότι αισθάνεται απειλούμενος. Λέει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Στο ίδιο βίντεο, ο Νάσερ μπεν Αλι αλ Ανσι της Aqpa απειλεί να εκτελέσει τον όμηρο στις επόμενες τρεις ημέρες μετά την ανάρτηση του μηνύματος, εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οργάνωσης. Δεν γνωστοποιεί ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις, όμως δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον τις γνωρίζει.

Η Υεμένη, σύμμαχος των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα, επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να διεξάγει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός της κατά της εξτρεμιστικής ένοπλης οργάνωσης. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Aqpa είναι η πλέον επικίνδυνη πτέρυγα της Αλ Κάιντα. Οι απαγωγές ξένων βρίσκονται στην ημερησία διάταξη στην εξαθλιωμένη Υεμένη, όπου δρουν τόσο η Αλ Κάιντα όσο οι σιίτες εξτρεμιστές. Κι ενώ στο παρελθόν η συνήθης πρακτική ήταν οι απαγωγές για λύτρα, εσχάτως οι εξτρεμιστές έχουν αλλάξει τακτική και απειλούν τη ζωή των ομήρων. Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν χθες ότι βρέθηκε η σορός ενός Υεμενίτη ομήρου, ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τον Σόμερς. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα στο Ασοσιέιτεντ Πρες, είπαν πως αναγνώρισαν τον άνδρα ως Ρασίντ αλ Χαμπσί και ανέφεραν ότι το υεμενίτικο παρακλάδι της Αλ Κάιντα είχε καταγράψει ομολογία του θύματος ότι βοήθησε Αμερικανούς να πραγματοποιήσουν χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των εξτρεμιστών. Τέτοιου είδους χτυπήματα έχουν γίνει ιδιαίτερα αντιδημοφιλή στη χώρα εξαιτίας των αμάχων, που συχνά σκοτώνονται κατά τις επιδρομές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας προς την Υεμένη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά της για την αυξανόμενη πολιτική ισχύ των σιιτών μαχητών, που διάκεινται φιλικά προς το Ιράν, τον βασικότερο περιφερειακό εχθρό του Ριάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή