Κέντρο εκπαίδευσης ανταρτών στη Λιβύη

Κέντρο εκπαίδευσης ανταρτών στη Λιβύη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί στενά εγκαταστάσεις στην Ανατολική Λιβύη όπου εκπαιδεύονται αντάρτες σχετιζόμενοι με το «Ισλαμικό Κράτος». Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές πόσο στενές είναι οι σχέσεις των εκπαιδευόμενων με το «Ισλαμικό Κράτος» ούτε αποκάλυψε αν οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν τις εγκαταστάσεις.

«Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά για να δούμε πώς θα εξελιχθεί», είπε ο στρατηγός Ροντρίγκες, που είναι επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ροντρίγκες προσέθεσε ότι οι εκπαιδευόμενοι φαίνεται να είναι μέλη λιβυκών πολιτοφυλακών «που προσπαθούν να φτιάξουν όνομα ή να αποκτήσουν διασυνδέσεις». Δεν είναι σαφές αν, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σε μονάδες του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ ή στη Συρία.

«Βλέπουμε ανθρώπους που έρχονται για εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη. Δεν έχουμε δει κάποιο γιγάντιο κέντρο διοίκησης», είπε ο Ροντρίγκες. «Ο αριθμός τους είναι περίπου 200. Αλλά και πάλι δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για αυτό τώρα».

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 2011, η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος. Καταθέτοντας προχθές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Νότια Μεσόγειο, Μπερναρντίνο Λεόν, είπε ότι η Λιβύη έχει μετακινηθεί από τη δικτατορία σε μια κατάσταση έλλειψης κρατικής εξουσίας. Ο Λεόν επιχειρεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις διαφορετικές αντιμαχόμενες φατρίες.

Την Τετάρτη, η μία από τις δύο κυβερνήσεις που διεκδικεί τον έλεγχο της χώρας, η κυβέρνηση Αλ Θίνι, ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει επίθεση για να πάρει πίσω την Τρίπολη. Ο Θίνι έχει συμμαχήσει με τις δυνάμεις του πρώην στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που κήρυξε τον πόλεμο στους ισλαμιστές τον Μάιο, με τη βοήθεια της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Χθες ο στρατός του Θίνι επέφερε πλήγμα κοντά στην Τρίπολη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ισλαμιστών που ελέγχει την Τρίπολη, το πλήγμα ήταν σε πτηνοτροφική μονάδα κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της Τρίπολης που είχε γίνει θέατρο σφοδρών μαχών. Ο εκπρόσωπος του Αλ Θίνι ανακοίνωσε ότι επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κασέρ μπεν Γκασίρ. «Επεκτείνουμε τα πλήγματά μας καθώς συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τις αποθήκες οπλισμού», είπε ο εκπρόσωπος του Αλ Θίνι.

Τρεις νεκροί

Την Τρίτη, τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς δυτικά της Τρίπολης, επίσης από τις δυνάμεις του Αλ Θίνι.

«Δύο είναι τα σενάρια με βάση τα οποία θα μπορούσε να επιτύχει ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας», έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό Foreign Affairs o αρθρογράφος Μοχάμεντ Ελτζάρχ. «Στο πρώτο σενάριο, η Λιβύη θα εγκαταλείψει εντελώς τη δημοκρατική διαδικασία και θα μεταφέρει εξουσία σε ένα μη εκλεγμένο σώμα όπως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που σχηματίστηκε το 2011 μετά την ανατροπή του Καντάφι. Στο δεύτερο σενάριο, η Συντακτική Συνέλευση θα αναλάβει και πολιτικό ρόλο, μετατρεπόμενη σε νομοθετικό σώμα, μέχρι την ψήφιση νέου Συντάγματος. Αν όμως πέσει και η Συντακτική Συνέλευση θύμα των βαθύτατων πολιτικών διχασμών, η Λιβύη θα μείνει χωρίς κυβέρνηση, χωρίς Σύνταγμα και χωρίς καμία ελπίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή