Πολιτιστικός θησαυρός οι βελγικές τηγανητές πατάτες

Πολιτιστικός θησαυρός οι βελγικές τηγανητές πατάτες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε λίγα πράγματα μπορεί να συμφωνούν μεταξύ τους οι Βέλγοι, αλλά σίγουρα ένα από αυτά τα λίγα είναι η κοινή προσπάθειά τους προκειμένου να ανακηρυχθούν οι παραδοσιακές βελγικές τηγανητές πατάτες παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά, ανάλογου βάρους με τα αργεντίνικα τάνγκο και την όπερα του Πεκίνου.

Ομολογουμένως, οι βελγικές τηγανητές πατάτες αποτελούν ένα πολιτισμικό γαστριμαργικό θησαυρό καθώς πάντα σερβίρονται σε χάρτινο κώνο από κάποιον πάγκο ή καντίνα. Σήμερα στο Βέλγιο υπάρχουν πέντε χιλιάδες τέτοια σημεία πώλησης, τα οποία είναι περίπου δεκαπλάσια από ό,τι τα ταχυφαγεία ΜακΝτόναλντς στις ΗΠΑ. Ωστόσο για να αναγνωρισθούν οι τηγανητές πατάτες ως πολιτισμική κληρονομία από την UΝΕSCO, θα πρέπει να «εγκριθούν» ως πολιτισμική κληρονομιά από τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας. Και το Βέλγιο διαθέτει τρεις τέτοιους αξιωματούχους. Η Φλάνδρα αναγνώρισε τις τηγανητές πατάτες ως πολιτισμικό πλούτο της χώρας, ενώ οι Βαλλόνοι πρόκειται να συζητήσουν για το θέμα τη χρονιά που έρχεται.

Η Unafri, η εθνική ένωση πωλητών τηγανητής πατατας, υποστηρίζουν ότι τα καταστήματά τους είναι αποκλειστικά και μόνο βελγικά και αποτελούν «σήμα κατατεθέν» της χώρας. «Ενας χάρτινος κώνος γεμάτος πατάτες τηγανητές είναι το Βέλγιο σε μικρογραφία. Το καταπληκτικό είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος στις διαφορετικές κοινότητες και περιοχές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ένωσης Μπερνάρ Λεφέβρ. Αλλά όπως φαίνεται και οι τουρίστες λατρεύουν τις βελγικές τηγανητές πατάτες και καθημερινά στέκονται στην ουρά των πάγκων όπου πωλούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν το νόστιμο έδεσμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή