Ουκρανική κρίση και Μιστράλ στο μενού της συνάντησης Πούτιν–Ολάντ

Ουκρανική κρίση και Μιστράλ στο μενού της συνάντησης Πούτιν–Ολάντ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν το Μέγαρο των Ηλυσίων και το Κρεμλίνο.

Oι χώρες της Δύσης και η Ρωσία πρέπει να αποφύγουν το ενδεχόμενο να χωριστούν από νέα τείχη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, 25 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, του συμβόλου της διαίρεσης της Ευρώπης.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ανεγερθούν άλλα τείχη που θα (μας) χωρίσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να εμφανιστούμε το ίδιο ικανοί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε λύσεις» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο πρώτος ηγέτης από χώρα της Δύσης που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης. «Υπάρχουν περίοδοι, όπου πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες» επέμεινε ο Ολάντ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε από την πλευρά του ότι «τα προβλήματα είναι δύσκολα». «Όμως πιστεύω ότι οι συζητήσεις μας θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Η σημερινή σας επίσκεψη, που είναι αρκετά σύντομη, είναι μια πραγματική επίσκεψη εργασίας η οποία θα αποφέρει αποτελέσματα και προόδους».

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και σύμβουλος του Ολάντ σε θέματα διπλωματίας, Ζακ Οντιμπέρ, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

«Κύριε Πρόεδρε, αποφάσισα ότι πρέπει να συζητήσουμε τα προβλήματα σχετικά με την ουκρανική κρίση» είπε στην αρχή της συνάντησής τους ο Ολάντ στον Πούτιν με τη βοήθεια ενός διερμηνέα σε μία αίθουσα στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Ο Ολάντ, που χθες ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην ουκρανική κρίση, θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική στάση στη Μόσχα επιστρέφοντας στο Παρίσι από το Καζακστάν, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποίθηκε έπειτα από αίτημα της γαλλικής προεδρίας και μάλλον θα γίνει στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Μία εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή. Ωστόσο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 μετέδωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συζητήσει με τον Φρανσουά Ολάντ το θέμα της Ουκρανίας και την απόφαση της Γαλλίας να αναβάλει «μέχρι νεωτέρας» την παράδοση του πρώτου από τα 2 πολεμικά πλοία Μιστράλ που είχε παραγγείλει η Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν αναφερθήκαμε το θέμα (των Μιστράλ)» είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφος μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του στο αεροδρόμιο της Μόσχας.  «Υπάρχει ένα συμβόλαιο, εμείς ξεκινάμε από την αρχή ότι θα το τηρήσουν, εάν όχι εμείς αναμένουμε ότι θα μας επιστρέψουν τα χρήματα που έχουμε πληρώσει» τόνισε.

Επιπλέον,  ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο σήμερα ότι ελπίζει ότι μια νέα συμφωνία για την εφαρμογή μίας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, ο Ολάντ προέτρεψε τον Πούτιν να κοιτάξει το μέλλον παρά να παραμένει στο παρελθόν προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ουκρανική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή