Ελεύθεροι μετά 12 χρόνια, από το Γκουαντάναμο

Ελεύθεροι μετά 12 χρόνια, από το Γκουαντάναμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ. Ελεύθεροι, έπειτα από 12 χρόνια κράτησης χωρίς δίκη από τον αμερικανικό στρατό στο Γκουαντάναμο είναι από χθες έξι άνδρες, στους οποίους χορήγησε άσυλο η Ουρουγουάη. Παρά τις προ εξαετίας υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα ότι θα κλείσει αυτό το μαύρο κεφάλαιο, στο Γκουαντάναμο παραμένουν 136 κρατούμενοι. Οι έξι -τέσσερις Σύροι, ένας Τυνήσιος και ένας Παλαιστίνιος- συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν το 2001 και το 2002. Εστάλησαν στο Γκουαντάναμο το 2002 ως ύποπτοι για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, υποψίες που ουδέποτε παρουσιάστηκαν σε κάποιο δικαστήριο. Μετά οκτώ χρόνια, ο αμερικανικός στρατός έκρινε ότι δεν συνιστούν απειλή και αποφάσισε την απελευθέρωσή τους, η οποία καθυστέρησε άλλα τέσσερα χρόνια. Στο Γκουαντάναμο κρατήθηκαν συνολικά 779 άτομα, ενώ ακόμη παραμένουν 136, εκ των οποίων οι 67 έχουν πάρει το πράσινο φως για μελλοντική αποφυλάκιση. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να στείλουν τους εναπομείναντες στις χώρες τους, γι’ αυτό και κλείνουν συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Δεν πρόκειται για φυλακή αλλά για κλουβί αιχμαλωσίας ομήρων, αφού η φυλακή προϋποθέτει ότι ισχύει κάποιου είδους δικαιικό σύστημα, ότι υπάρχει κάποιου είδους εισαγγελέας, κάποια δικαστική απόφαση» είπε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Χοσέ Μουχίκα, που έχει περάσει 13 χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος. «Το Γκουαντάναμο δεν έχει τίποτα».

Μεταξύ των απελευθερωθέντων βρίσκεται ο 43χρονος Σύρος Τζιχάντ Ντιγιάμπ, που ώς την περασμένη εβδομάδα ήταν ένας από τους δεκάδες απεργούς πείνας οι οποίοι υφίστανται το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης από τη μύτη. «Εφθασε σε πολύ κακή κατάσταση» είπε ο υπουργός Αμυνας της Ουρουγουάης, Φερνάντεζ Χουιντόμπρο. «Εχει ξαναρχίσει να τρώει». Ο Ντιγιάμπ είναι μεταξύ των κρατουμένων που έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης.

Ενας άλλος Σύρος, ο Ομάρ Μαχμούντ Φαράτζ, ευχαρίστησε με επιστολή την κυβέρνηση της Ουρουγουάης. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουμε μόνο καλή θέληση, θέλουμε να συμβάλλουμε παραγωγικά στην Ουρουγουάη, καθώς μαθαίνουμε ισπανικά και ξαναφτιάχνουμε εδώ τις ζωές μας», έγραψε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή