Πυροσβεστική παρέμβαση Ομπάμα

Πυροσβεστική παρέμβαση Ομπάμα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξη τόνισε ότι η εξάλειψη του ρατσισμού θα απαιτήσει συστηματικές προσπάθειες. Ενώ συνεχίζονταν για δεύτερη κατά σειρά νύχτα οι βίαιες φυλετικές ταραχές στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε, με μια προσωπική του παρέμβαση, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δολοφονίες άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς και η απαλλαγή των τελευταίων από τα τοπικά δικαστήρια.

Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Black Entertainement Television (BET), το οποίο απευθύνεται κυρίως σε Αφροαμερικανούς, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην αμερικανική κοινωνία και τόνισε ότι η εξάλειψή του θα απαιτήσει συστηματικές προσπάθειες σε βάθος χρόνου. «Αυτό το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί από τη μία ημέρα στην άλλη, είναι κάτι που έχει ριζωθεί στην κοινωνία μας» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους νέους «να δείξουν επιμονή» στον αγώνα εναντίον κάθε είδους διακρίσεων. Σημείωσε επίσης τις προόδους που έχουν επιτευχθεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια, αν και αναγνώρισε ότι η κατάσταση απέχει από το να είναι ιδανική.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις ομοσπονδιακές αρχές δίωξης του εγκλήματος (FBI κ.ά.) με τις οποίες απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε στοχοποίηση με φυλετικά, εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια. Δικαιολογώντας τους νέους κανονισμούς, ο αρμόδιος υπουργός Ερικ Χόλντερ δήλωσε ότι «υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών» και «των διάχυτων ανησυχιών για τον βαθμό εμπιστοσύνης στο δικαστικό μας σύστημα είναι αναγκαίο να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο ώστε να καθιερωθούν υγιείς και αποτελεσματικές πρακτικές από την πλευρά της αστυνομίας». Τα «περιστατικά» στα οποία αναφέρθηκε ο Χόλντερ ήταν οι δολοφονίες του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μισούρι και του 43χρονου Ερικ Γκάρνερ, πατέρα έξι παιδιών, στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Οργανώσεις και κινήματα για τις πολιτικές ελευθερίες καλωσόριζαν την κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσο θα αλλάξει τη συμπεριφορά των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες δεν υπάγονται απευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα και χθες στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ύστερα από τις εκτεταμένες ταραχές και λεηλασίες του προηγούμενου διήμερου. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εκατοντάδων πολιτών εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, με αφετηρία το τοπικό πανεπιστήμιο. Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, στην πορεία, ωστόσο, ξέφυγε από τον έλεγχο καθώς μερίδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Οι ταραχές επεκτάθηκαν στο γειτονικό Οκλαντ, όπου επίσης σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ ομάδες πλιατσικολόγων εκμεταλλεύθηκαν τη γενική σύγχυση για να λεηλατήσουν καταστήματα. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στο Σιάτλ, όπου επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν ύστερα από βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή