Ο Ερντογάν ενισχύει τις ισλαμικές σπουδές

Ο Ερντογάν ενισχύει τις ισλαμικές σπουδές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτωπα με την κοσμική αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών ανοίγει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την ισχυρή τοποθέτησή του υπέρ της προώθησης δραστικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Οι εν λόγω αλλαγές αποφασίστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)- και ενισχύουν το ειδικό βάρος των ισλαμικών σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας σε διάσκεψη της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της διδασκαλίας της οθωμανικής γλώσσας, με το αραβικό αλφάβητο, στη Μέση Εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργησή της «ισοδυναμούσε με το να κόψουμε τις καρωτίδες μας. Ηταν μια τραγωδία γι’ αυτό το έθνος, το οποίο είχε ανώτερη επιστημονική κληρονομιά, αλλά έχασε τη σοφία του».

Η αποστροφή αυτή του Ερντογάν αποτελεί ευθεία βολή κατά του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος κατήργησε την οθωμανική γλώσσα το 1928, αντικαθιστώντας το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η επαναφορά της διδασκαλίας της οθωμανικής γλώσσας είναι αναγκαία για να επανασυνδεθούν οι νεότερες γενιές των ομοεθνών του «με τις ρίζες τους» και να μπορούν να διαβάζουν τις επιτύμβιες στήλες, που είναι γραμμένες στα αραβικά. «Είτε τους αρέσει, είτε όχι, η οθωμανική γλώσσα θα διδάσκεται και θα μαθαίνεται σ’ αυτή τη χώρα» τόνισε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους επικριτές του.

Επί του παρόντος, η πρόταση του Εθνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου -η οποία πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Παιδείας- προβλέπει την υποχρεωτική διδασκαλία της οθωμανικής γλώσσας στα θρησκευτικά σχολεία και την προαιρετική διδασκαλία της στα υπόλοιπα. Αλλες αμφιλεγόμενες προτάσεις προβλέπουν την εισαγωγή των θρησκευτικών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, την καθιέρωση μαθημάτων «αξιών» στην προσχολική αγωγή και την απαγόρευση διδασκαλίας οτιδήποτε σχετίζεται με οινοπνευματώδη ποτά στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

«Αυτή η θρησκεία έχει έναν φρουρό. Και αυτός ο φρουρός θα προστατέψει τη θρησκεία μέχρι τέλους» τόνισε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, την Τουρκία επισκέπτεται από χθες η νέα Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενη από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρίστο Στυλιανίδη. Τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης αφορούν τη συνεργασία Αγκυρας-Βρυξελλών για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, τα προβλήματα των προσφύγων και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «καλός συντονισμός και κοινή στρατηγική» με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ε.Ε. βρίσκεται στην «τελική φάση» για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 70 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή