Πορείες κατά των μεταναστών στη Δρέσδη

Πορείες κατά των μεταναστών στη Δρέσδη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος, η χαρούμενη ατμόσφαιρα της χριστουγεννιάτικης αγοράς της Δρέσδης κρύβει εντάσεις.

Τις τελευταίες επτά Δευτέρες, διαδηλωτές έχουν οικειοποιηθεί το σύνθημα «Wir sind das Volk»! (Εμείς είμαστε ο λαός!), που κραύγαζαν όσοι διαμαρτύρονταν για την κομμουνιστική ανατολικογερμανική κυβέρνηση προ 25ετίας, μετατρέποντάς το σε διαμαρτυρία εναντίον της σημερινής ηγεσίας.

Οι διαδηλωτές της Δρέσδης είναι ένα μείγμα ακροδεξιών του κόμματος NPD, νεαρών χούλιγκαν και απλών ανθρώπων που αισθάνονται ότι οι ανάγκες τους αγνοούνται, την ίδια στιγμή που ξένοι συρρέουν στη Γερμανία ζητώντας δουλειές ή άσυλο.

Η οργάνωση PEGIDA

Στην αρχή εκατοντάδες, μετά χιλιάδες άτομα απάντησαν στο κάλεσμα ενός άγνωστου ώς τώρα ακτιβιστή, του 41χρονου Λουτς Μπάχμαν και της οργάνωσης PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην ισλαμοποίηση της Δύσης).

Την περασμένη Δευτέρα οι αριθμοί των διαδηλωτών έφθασαν το ρεκόρ των 7.500, παρά το τσουχτερό κρύο.

Αστυνομικές δυνάμεις κρατούσαν σε απόσταση ασφαλείας την αντισυγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ατόμων που φώναζαν «Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι».

«Πρόκειται σαφώς για ναζί» είπε η 50χρονη Κάθι Βέτσελ για τους διαδηλωτές. Ο 32χρονος Μάρτιν Λάντσεκ ήταν λιγότερο κατηγορηματικός. «Θα περιμένουμε και θα δούμε» είπε όταν ρωτήθηκε ποια πλευρά έχει καλύτερα επιχειρήματα.

Η ισλαμοποίηση την οποία επικαλείται η PEGIDA δεν είναι σε καμία περίπτωση άμεση απειλή. Στο κρατίδιο της Σαξωνίας, μόνο το 2% του πληθυσμού είναι ξένοι, και μόνο κάποιοι απ’ αυτούς είναι μουσουλμάνοι.

Στην Κολωνία, σε άλλο γερμανικό κρατίδιο, πριν από λίγους μήνες, ακροδεξιοί συνασπίστηκαν με χούλιγκαν των γηπέδων και διαδήλωσαν εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού επιτιθέμενοι στην αστυνομία. Οι διαδηλώσεις της Δρέσδης είναι το αντίθετο αυτών της Κολωνίας, καθώς δεν ασκούν βία και προσέχουν να διανέμουν φυλλάδια που δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία που απαγορεύει τα κηρύγματα μίσους – ενώ οι στόχοι τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιοι.

Μετά την ενοποίηση, το NPD είχε συχνά παρουσία στην τοπική βουλή. Το περασμένο φθινόπωρο το ακροδεξιό κόμμα δεν έφθασε το όριο του 5% για την είσοδο στη βουλή, ενώ αντιθέτως το νέο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε 10%.

Η ανακοίνωση, το φθινόπωρο, ότι στη Σαξωνία θα χτιστούν 14 νέα κέντρα στέγασης 2.000 προσφύγων μπορεί να ήταν αυτό που πυροδότησε τις διαδηλώσεις.

Ο υποκινητής των διαδηλώσεων, Λουτς Μπάχμαν δήλωσε ότι δεν τάσσεται εναντίον των προσφύγων που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή γενικώς εναντίον του ισλάμ και των ξένων. «Αυτό που δεν μας αρέσει είναι όσοι έρχονται για να εκμεταλλευτούν το γερμανικό σύστημα παροχών» είπε. 

Καταδίκες του Μπάχμαν

Η τοπική εφημερίδα έγραψε ότι ο Μπάχμαν έχει καταδικαστεί για 16 κλοπές, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ακόμη και εμπόριο κοκαΐνης. Το άρθρο έγραφε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πού και πώς ζούσε ώς τώρα ο Μπάχμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή