Αποτυχημένη επιχείρηση κομάντος των ΗΠΑ στην Υεμένη

Αποτυχημένη επιχείρηση κομάντος των ΗΠΑ στην Υεμένη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΕΝ. Μία γυναίκα, ένα 10χρονο παιδί, υψηλόβαθμο τοπικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και δύο Δυτικοί όμηροι ήταν μεταξύ των 11 νεκρών αποτυχημένης επιχείρησης απελευθέρωσης από άνδρες της επίλεκτης Ομάδας 6 των ειδικών δυνάμεων SEALs του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, την Κυριακή στην Υεμένη.

Η επίθεση των Αμερικανών κομάντος στο χωριό Νταφάαρ της επαρχίας Σάμπουα στην Υεμένη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οδήγησε στον θάνατο του 33χρονου Αμερικανού φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς και του 56χρονου δασκάλου από τη Νότιο Αφρική, Πιερ Κόρκι.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Κουέτε, αρνήθηκε να αποδώσει ευθύνες στην Ουάσιγκτον για την αποτυχημένη επιχείρηση, ενώ η σύζυγος του Κόρκι έκανε λόγο για συγχώρεση. «Σήμερα, επιλέγουμε τη συγχώρεση. Επιλέγουμε την αγάπη. Επιλέγουμε να σταθούμε στις ευτυχισμένες μας στιγμές με τον Πιερ και να τον κρατήσουμε ζωντανό στις καρδιές μας» είπε η κ. Κόρκι, που έμεινε κρατούμενη στο πλευρό του συζύγου της για επτά μήνες το 2013.

Στέλεχος της Αλ Κάιντα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Υεμένης αποκάλυψε χθες ότι οι κομάντος σκότωσαν τον Μουμπάρακ αλ Χαράντ, επικεφαλής της τοπικής ομάδας της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Υεμένης, την ώρα που οι Αμερικανοί κομάντος εισέβαλαν στο κεντρικό κτίσμα του χωριού, όπου αντάλλαξαν πυρά με τους άνδρες της AQAP, άλλοι απαγωγείς εκτελούσαν με μία σφαίρα στον αυχένα τους δύο Δυτικούς ομήρους. Παρά τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι στην επιχείρηση μετείχαν μόνο Αμερικανοί κομάντος, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι Υεμενίτες στρατιώτες είχαν αποκλείσει τους δρόμους, που οδηγούν στο Νταφάαρ, ενώ διερμηνείς συνόδευαν τους Αμερικανούς.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση -η δεύτερη για την απελευθέρωση του Σόμερς σε δύο εβδομάδες- έλαβε έγκριση από την Ουάσιγκτον, εξαιτίας αξιόπιστων πληροφοριών ότι η ζωή των ομήρων κινδύνευε άμεσα.

«Υπάρχουν κίνδυνοι»

Της επιχείρησης, αλλά και των πληροφοριών που οδήγησαν σε αυτή, υπεραμύνθηκε την Κυριακή ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αφγανιστάν. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την τακτική μας απέναντι στους τρομοκράτες – απαγωγείς. Οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές. Είναι τέλειες; Ασφαλώς και όχι. Υπάρχουν κίνδυνοι; Βέβαια», είπε ο κ. Χέιγκελ.

Προηγούμενη επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Σόμερς, στα μέσα Νοεμβρίου, είχε και αυτή αποτύχει, καθώς οι Αμερικανοί και Υεμενίτες κομάντος, βρήκαν άδειο το κρησφύγετο των απαγωγέων. Τον Ιούλιο, επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου Τζέιμς Φόλεϊ στη Συρία, απέβη και αυτή άκαρπη, με τον Φόλεϊ να πέφτει εντέλει θύμα αποκεφαλισμού.

Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να διαπραγματευτεί ή να πληρώσει λύτρα για Αμερικανούς ομήρους σημαίνει ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα συνεχισθούν.

Στη Σομαλία το 2012

Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, λέει: «Υστερα από 13 χρόνια διαρκών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερους κινδύνους. Δεν θα ήθελα να περιγράψω την τακτική μας ως πιο επιθετική. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος για τους ομήρους έχει αυξηθεί υπερβολικά, γεγονός που μας υποχρεώνει να αναλάβουμε δράση».

Ορισμένες φορές, οι επιχειρήσεις αυτές στέφονται με επιτυχία. Τον Ιανουάριο του 2012, Αμερικανοί SEALs έπεσαν με αλεξίπτωτα στη Σομαλία, όπου διέσωσαν έναν Αμερικανό και έναν Δανό, ομήρους των ισλαμιστών, σκοτώνοντας εννέα απαγωγείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή