Η απίστευτη τραγωδία του Πιερ Κόρκι

Η απίστευτη τραγωδία του Πιερ Κόρκι

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες, ομάδα Νοτιοαφρικανών πολιτών εργάστηκε σκληρά με στόχο την απελευθέρωση ζευγαριού συμπατριωτών τους, που κρατούνταν από την Αλ Κάιντα στην έρημο της Υεμένης.

Τον Ιανουάριο, οι διαπραγματευτές πέτυχαν την απελευθέρωση της Γιολάντα Κόρκι, ενώ πριν από ένα περίπου μήνα πληροφορήθηκαν ότι η οργάνωση είχε συμφωνήσει στην απελευθέρωση του Πιερ Κόρκι, έναντι 200.000 δολαρίων. Το πρωί του Σαββάτου, πομπή οχημάτων ετοιμάσθηκε να εγκαταλείψει το Αντεν, για να παραλάβει τον 54χρονο όμηρο.

Στις 8 η ώρα, όμως, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ιμτιάζ Σουλεϊμάν, πληροφορήθηκε μέσω SMS ότι ο όμηρος ήταν νεκρός. Ο Κόρκι είχε μεταβεί την Υεμένη για να εργασθεί ως δάσκαλος. Η σύζυγός του απελευθερώθηκε ύστερα από επτά μήνες κράτησης, χωρίς οι απαγωγείς να απαιτήσουν λύτρα γι’ αυτήν.

Δεν είχαν ενημερώσει

Ο θάνατος του Κόρκι οφείλεται στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και εθελοντών διαπραγματευτών, όπως η οργάνωση του κ. Σουλεϊμάν. Χωρίς να το γνωρίζουν οι Νοτιοαφρικανοί, η Ουάσιγκτον είχε δώσει το πράσινο φως σε ομάδα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού, SEALS, ώστε αυτή να πραγματοποιήσει επιχείρηση απελευθέρωσης.

Η Νότια Αφρική ακολουθεί την πολιτική μηδενικής συνεννόησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με απαγωγείς, τακτική που οδήγησε στην τραγωδία της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή