Απόλυτη κυριαρχία της Μέρκελ

Απόλυτη κυριαρχία της Μέρκελ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Η θριαμβευτική επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών για όγδοη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια καγκελάριος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Σε ένα κομματικό συνέδριο στο οποίο κυριαρχούσε η ευφορία, η Μέρκελ, αποκαλούμενη και «Mutti» (μητερούλα), επανεξελέγη με ποσοστό 96,7%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 98% που είχε συγκεντρώσει προ διετίας.

Η ομιλία της καγκελαρίου έληξε με τους συνέδρους να χειροκροτούν όρθιοι επί δεκάλεπτο και τη Μέρκελ να πηγαινοέρχεται τέσσερις φορές στο μπροστινό μέρος της σκηνής προκειμένου να ευχαριστήσει τους συνέδρους. Στη διάρκεια της ομιλίας, που κράτησε μία ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» το γεγονός ότι η Γερμανία ισοσκέλισε τον προϋπολογισμό της, ενώ επέμεινε στην ορθότητα της πολιτικής που έχει επιβάλει στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν είναι δείγμα γερμανικής παραξενιάς», είπε. «Αν στο τέλος δεν τηρήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε να πράξουμε σε αυτή την κρίση, ρισκάρουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε καταχειροκροτούμενη. «Και αυτό δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί διά παντός».

Οι μοναδικές, αδύναμες επιφυλάξεις διαφωνίας που αρθρώθηκαν, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που το περιοδικό Spiegel χαρακτήρισε «απολίτικο», αφορούσαν τη σταδιακή αύξηση της φορολογίας που εφαρμόζεται για να ισοσκελιστούν οι γερμανικοί προϋπολογισμοί, καθώς και τη μετακίνηση του κόμματος προς το Κέντρο από πλευράς κοινωνικών αξιών, γεγονός που στρέφει κάποιους ψηφοφόρους προς το νέο δεξιό κόμμα AfD.

Για Σοσιαλδημοκράτες

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ανέφερε ούτε στιγμή την AfD ενώ απαξιωτικές ήταν οι αναφορές της για τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους δήλωσε ότι δεν θέλει να συνεχίσει να συγκυβερνά μετά το 2017. «Πόσο πιο πολύ θέλουν να συρρικνωθούν;», ρώτησε κατακεραυνώνοντας την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελοφ στη Θουριγγία.

«Μόνο ένα ισχυρό CDU μπορεί να καταστήσει αδύνατο έναν κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό το 2017», υπογράμμισε, εννοώντας τη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-αριστερών-Πρασίνων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που θα ήταν το μόνο σενάριο διακυβέρνησης χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το ερώτημα για τους 1.000 συνέδρους ήταν αν η έκκληση της Μέρκελ για ισχυρό CDU μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ίδια. Η 60χρονη Ανατολικογερμανίδα κρατάει εδώ και 14 χρόνια τα ηνία του κόμματος και εδώ και 9 χρόνια τα ηνία της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild, το 56% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει τη Μέρκελ να ξεκινά την τέταρτη θητεία της ως καγκελαρίου το 2017.

Τα επίπεδα δημοτικότητάς της φθάνουν το 67%, ποσοστό που πολλοί ηγέτες άλλων χωρών θα ζήλευαν.

«Η Αγκελα Μέρκελ έχει καταλάβει όσο κανένας άλλος καγκελάριος ότι οι Γερμανοί θέλουν οι πολιτικοί να τους αφήνουν ήσυχους», σχολίασε ο Πέτερ Μίλερ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. «Η ομιλία της στην Κολωνία έδειξε ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τίποτα από τη συνταγή της επιτυχίας της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή