ΚΟΣΜΟΣ

Μόλις το 26% των Βρετανών υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Μόλις το 26% των Βρετανών υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία.

Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 24% δεν εκφράζει γνώμη, στην έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου, για λογαριασμό της εφημερίδας The Times.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά τον δανεισμό ενός αγάλματος από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας, κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη έναντι του 37% που θεωρεί ότι δεν είναι.

Αντιθέτως, γενικότερα για το θέμα του δανεισμού των εκθεμάτων που εκτίθενται στα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25% που τάσσονται κατά με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα γλυπτά.