Απελευθερώθηκε και ο τελευταίος Γάλλος όμηρος

Απελευθερώθηκε και ο τελευταίος Γάλλος όμηρος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο τελευταίος Γάλλος όμηρος, Σερζ Λαζαρεβίτς, απελευθερώθηκε χθες στο Μάλι ύστερα από τρία χρόνια στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τη μέθοδο με την οποία εξασφαλίστηκε η απελευθέρωσή του.

«Δεν υπάρχει πια κανένας Γάλλος όμηρος σε καμία χώρα του κόσμου», ανακοίνωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο τελευταίος μας όμηρος, ο Σερζ Λαζαρεβίτς, είναι ελεύθερος».

Ο 51χρονος Λαζαρεβίτς είχε απαχθεί από ενόπλους στις 24 Νοεμβρίου 2011 στη μικρή πόλη Χομπορί στο Βόρειο Μάλι. Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM) εμφάνισε τον Λαζαρεβίτς σε αρκετά βίντεο, τα οποία θεωρούνταν απόδειξη ότι είναι ζωντανός και επέτρεπαν έτσι τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο τελευταίο βίντεο, τον Νοέμβριο, ο Λαζαρεβίτς δήλωσε βαριά άρρωστος και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

«Η υγεία του είναι σχετικά καλή, παρά τις τρομακτικές συνθήκες της μακράς αιχμαλωσίας του», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Φιλίπ Βερντόν, που είχε απαχθεί μαζί με τον Λαζαρεβίτς, βρήκε τον θάνατο στα χέρια των απαγωγέων του πέρυσι. Οι δύο εργαζόμενοι στον τομέα της ασφάλειας και των κατασκευών κατηγορήθηκαν από την AQIM ως Γάλλοι πράκτορες, κάτι που οι οικογένειές τους αρνήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Λαζαρεβίτς, αφέθησαν ελεύθεροι πέντε ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι.

Αεροπορική επιχείρηση εναντίον ανταρτών

Τον Ιανουάριο του 2013, η Γαλλία εξαπέλυσε αεροπορική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών στο Μάλι, με στόχο να διώξει τους ισλαμιστές από τον Βορρά της πρώην γαλλικής αποικίας.

«Πρέπει να επιλέξεις. Είτε ακολουθείς την πολιτική του Ομπάμα, να μη διαπραγματεύεσαι και να βλέπεις τους ομήρους σου να δολοφονούνται, ή διαπραγματεύεσαι χωρίς να το παραδεχθείς», είπε ο πρώην δικαστής Αλέν Μαρσό, που δίκαζε υπόπτους για τρομοκρατία.

Το Σάββατο, άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων προσπάθησαν να διασώσουν έναν Αμερικανό και έναν Νοτιοαφρικανό όμηρο της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, αλλά η επιχείρηση απέτυχε και οι όμηροι σκοτώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή