ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρές μάχες σιιτών, σουνιτών στην Υεμένη

aimatires-maches-siiton-soyniton-stin-yemeni-2058349

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούθι και των σουνιτών εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη γειτονική Σαουδική Αραβία.

Επτά στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε στρατιωτική βάση, στην ανατολική επαρχία Χαντραμαούτ, ύστερα από επίθεση εξτρεμιστών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP), η οποία θεωρείται από την αμερικανική κατασκοπεία ως ο πιο επικίνδυνος κλάδος της τρομοκρατικής οργάνωσης σε διεθνή κλίμακα. Σε ένα άλλο επεισόδιο, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην πόλη Σερ, με όλες τις ενδείξεις να ρίχνουν τις υποψίες και πάλι στην AQAP.

Η Υεμένη βρίσκεται σε αναταραχή από το 2011 όταν, στον απόηχο της Αραβικής Ανοιξης σε Τυνησία και Αίγυπτο, μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του εκδημοκρατισμού εξανάγκασαν σε παραίτηση τον επί δεκαετίες ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Τη θέση του Σάλεχ στην προεδρία της Υεμένης κατέλαβε ο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, ο οποίος επέτρεψε στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν σειρά δολοφονικών επιθέσεων, με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον μαχητών της Αλ Κάιντα.

Η κρίση κλιμακώθηκε φέρνοντας την Υεμένη στο χείλος της διάλυσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το σιιτικό κίνημα των Χούθι κατέλαβε την πρωτεύουσα Σαναά, επικαλούμενο την ενδημική διαφθορά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών στην Υεμένη αντικατοπτρίζει τη διαμάχη μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για την άσκηση επιρροής στην πάμπτωχη, αλλά γεωστρατηγικά σημαντική χώρα.