Στο αρχείο η υπόθεση στρατιώτη των Ες-Ες

Στο αρχείο η υπόθεση στρατιώτη των Ες-Ες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανικό δικαστήριο έβαλε στο αρχείο την υπόθεση εναντίον ενός 89χρονου πρώην στρατιώτη των Ες- Ες ο οποίος κατηγορούνταν για συμμετοχή στη θηριωδία στο Οραντούρ σιρ Γκλεν κατά την οποία δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του ναζισμού 642 άνθρωποι στις 10 Ιουνίου 1944. Το περιφερειακό δικαστήριο της Κολωνίας δεν έκανε δεκτή την υπόθεση εναντίον του 89χρονου Βέρνερ Κρίστουκατ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν την ενοχή του. Εναντίον του Κρίστουκατ ασκήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο δίωξη για δολοφονία 25 ανθρώπων (από ομάδα) και για συμμετοχή και συνέργεια στη δολοφονία εκατοντάδων άλλων.

Το δικαστήριο της Κολωνίας δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο εάν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Βέβαια, τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι εκπρόσωποι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση εντός μιας εβδομάδος. Ο Κρίστουκατ, ο οποίος ήταν δεκαεννιά ετών το 1944, παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος των Ες-Ες, αλλά αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμειξη στη σφαγή στο Οραντούρ σιρ Γκλέν. Οι άρρενες του χωριού γαζώθηκαν από πολυβόλα ενώ βρίσκονταν σε ένα στάβλο, ενώ στους επιζήσαντες δόθηκε η χαριστική βολή, και αργότερα το οίκημα πυρπολήθηκε. Στην εκκλησία βρέθηκαν εγκλωβισμένες εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Μέλη των Ες-Ες χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα, εκρηκτικά ακόμα και χειροβομβίδες για να σκοτώσουν, κατά το δυνατόν, περισσότερους, ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στην εκκλησία. Ο Κρίστουκατ κατηγορείται ότι διευκόλυνε τον φόνο όλων αυτών των αθώων ανθρώπων είτε μεταφέροντας εύφλεκτα υλικά στην εκκλησία είτε εκτελώντας άλλα καθήκοντα, όπως π.χ. παρακολούθηση σε μικρή απόσταση από την εκκλησία.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του υπέργηρου Κρίστουκατ αποτελούν την ύστατη προσπάθεια του γερμανικού δικαστικού συστήματος να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπευθύνους για τις θηριωδίες των ναζί. Η Γερμανία άνοιξε εκ νέου τον φάκελο του Οραντούρ σιρ Γκλεν το 2010, όταν ένας ιστορικός βρήκε έγγραφα τα οποία ενέπλεκαν έξι ύποπτους ηλικίας 80 ετών. Οι εισαγγελείς αφού ερεύνησαν καλά τα απόρρητα αρχεία της Στάζι τελικά αναγνώρισαν 12 μέλη του συντάγματος που ευθύνεται για τη σφαγή στο Οραντούρ οι οποίοι παρέμεναν εν ζωή.

Ερευνες για επτά

Διενεργήθηκαν έρευνες εναντίον επτά, όμως, όπως παραδέχεται ο εισαγγελέας Αντρεας Μπρεντέλ, επικεφαλής της μονάδας έρευνας των ναζιστικών εγκλημάτων στο Ντόρτμουντ, δεν ασκήθηκαν διώξεις σε κανέναν ύποπτο. Οι πέντε άλλοι στρατιώτες είχαν ήδη εκτίσει ποινές φυλάκισης στη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δέχθηκε πως η παρουσία του κατηγορουμένου στο χωριό δεν υποδεικνύει και την ενοχή του. Επιπροσθέτως, κανείς από τους μάρτυρες δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει κάποια σχέση ανάμεσα στο Οραντούρ σιρ Γκλεν και στον κατηγορούμενο, ούτε είχε ακουστεί το όνομά του κατά τη διάρκεια κάποιας ακροαματικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή