Η Ρωσία χορήγησε πάλι φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Ρωσία χορήγησε πάλι φυσικό αέριο στην Ουκρανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζεστά Χριστούγεννα θα περάσουν, τελικά, οι πολίτες της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία αποκατέστησε χθες τη ροή φυσικού αερίου προς τη γειτονική της χώρα, δίνοντας τέλος στην αγωνία των 45 εκατ. κατοίκων της.

Η Μόσχα είχε διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στις 16 Ιουνίου, σε μια περίοδο όπου η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία βρισκόταν στο απόγειο, επικαλούμενη το ογκώδες χρέος των γειτόνων της. Η αποκατάσταση της παροχής έγινε δυνατή με την προσωρινή συμφωνία, η οποία επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση της Ε.Ε. και προβλέπει την καταβολή 3,1 δισ. δολαρίων στη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2014 για την αποπληρωμή μέρους του ουκρανικού χρέους. Η κυβέρνηση του Κιέβου είχε αναγκαστεί να καθυστερήσει κατά ένα μήνα την έναρξη του σχολικού έτους και να μεταθέσει την έναρξη λειτουργίας της οικιακής θέρμανσης λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σε μια δεύτερη ένδειξη σχετικής αποκλιμάκωσης των εντάσεων, τα κυβερνητικά στρατεύματα της Ουκρανίας και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ τήρησαν χθες την από κοινού συμφωνηθείσα «Ημέρα Σιωπής», αποφεύγοντας τις εχθροπραξίες στην εμπόλεμη ζώνη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για μια νέα, αποτελεσματικότερη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο παραβιάστηκε κατ’ επανάληψη από τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ και στα περίχωρα της Μαριούπολης. Η χθεσινή «Ημέρα Σιωπής» ήταν η τέταρτη από τη συμφωνία του Μινσκ, γεγονός που υποδηλώνει από μόνο του τις δυσκολίες των προσπαθειών για ειρήνευση.

Μικρό καλάθι για την πιθανότητα γρήγορης επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος κράτησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA, τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και έκανε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία). Στη συνάντηση θα συζητηθεί πρόταση που έχει ήδη καταρτισθεί από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για την υιοθέτηση πρακτικών μέτρων με στόχο μια συνεκτική συμφωνία εκεχειρίας.

Με άλλες δηλώσεις του, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ράιντερς, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την απογοήτευση της Μόσχας για τις επιλογές της Αγκελα Μέρκελ στο ουκρανικό πρόβλημα.

«Η Γερμανία έπαιζε παραδοσιακά πολύ εποικοδομητικό ρόλο ως προς τους δεσμούς της Ε.Ε. αλλά και της Δύσης ως σύνολο με τη Ρωσία. Αν τώρα η Γερμανία αποφασίσει να αναλάβει ρόλο εντολοδόχου, ούτε η Ευρώπη θα κερδίσει τίποτα ούτε η ίδια η Γερμανία», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της αναχαίτισαν «σημαντική» δύναμη ρωσικών βομβαρδιστικών, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική. «Παρόμοιες δραστηριότητες μπορεί να δράσουν αποσταθεροποιητικά, ενδεχομένως και επικίνδυνα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή