Νέα ονόματα μεγάλων εταιρειών στη λίστα LuxLeaks

Νέα ονόματα μεγάλων εταιρειών στη λίστα LuxLeaks

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εταιρική φοροαποφυγή σε βιομηχανική κλίμακα αποκαλύπτει η δεύτερη «φουρνιά» εγγράφων LuxLeaks, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Τα έγγραφα δείχνουν ότι μετά τις συμφωνίες για ειδική μεταχείριση από το Μεγάλο Δουκάτο, εταιρείες όπως η Disney μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο ώστε τα κέρδη τους να φορολογούνται με συντελεστή 0,28%.

Εταιρείες όπως η Skype «παίζουν» από το 2005 μεταξύ Λουξεμβούργου και Ιρλανδίας, ώστε να μη φορολογούνται πουθενά. Η Μicrosoft, που αγόρασε τη Skype το 2011, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η εν λόγω συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.

Τον Νοέμβριο, η διεθνής σύμπραξη ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε τις ειδικές συμφωνίες 300 μεγάλων εταιρειών από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και κάποιων ελληνικών, με στόχο τη φοροαποφυγή.

Χθες στον κατάλογο αυτό προσετέθησαν ακόμη 30 εταιρείες, όπως η Reckitt Benckiser, η Bombardier και η Telecom Italia. Τα έγγραφα περιγράφουν τις «επιθετικές φορολογικές δομές» που έστησαν οι λογιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young και KPMG στο χρονικό διάστημα 2003-2011 για λογαριασμό εταιρικών κολοσσών. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι σχήματα που επιλέγονται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα φορολογικά βάρη των πελατών τους είναι νόμιμα – και αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Οι αποκαλύψεις έχουν εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Η Skype θα παραμείνει στο Λουξεμβούργο λόγω του ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος», είχε δηλώσει το 2005 ο Γιουνκέρ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση των συμφωνιών αυτών και ότι ως πρόεδρος της Κομισιόν θα καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή.

Χθες ο Γιουνκέρ είπε ότι η χρονική στιγμή των διαρροών δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με την ανάληψη των καθηκόντων του. «Δεν είναι σύμπτωση. Το πρώτο κύμα ήρθε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου και το δεύτερο τώρα που ορκίζομαι ενώπιον του δικαστηρίου, κάτι που για μένα είναι σημαντικό γεγονός», είπε ο Γιουνκέρ φθάνοντας στο κτίριο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Κομισιόν. «Αντικειμενικά είμαι εξασθενημένος, επειδή τα LuxLeaks κάνουν κάποιον να πιστεύει ότι είχα συμμετάσχει σε ελιγμούς που δεν ανταποκρίνονται στους στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας και της ηθικής», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Ο Γιουνκέρ υπενθύμισε ότι 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. εφαρμόζουν την πρακτική του «tax ruling», η οποία επιτρέπει σε μια πολυεθνική επιχείρηση να ζητεί εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει πώς θα αντιμετωπισθεί φορολογικά.

Οι εξαιρετικά επωφελείς για τις εταιρείες φορολογικές αυτές συμφωνίες παραμένουν μυστικές. Σε άλλη συνέντευξή του, στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γιουνκέρ είπε ότι υπάρχουν σκέψεις στους κόλπους της Επιτροπής για να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τις φορολογικές συμφωνίες τους.

Ο Γιουνκέρ υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα παρέμβει στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη χώρα του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει αυτή τη στιγμή τέσσερις έρευνες για «tax rulings» ώστε να προσδιορίσει αν πρόκειται για παράνομη κρατική βοήθεια. Οι δύο από τις έρευνες αυτές αφορούν συμφωνίες με τον αμερικανικό γίγαντα του Ιντερνετ Amazon και με τον ιταλικό όμιλο Fiat.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή