Αγόρασε και ξανάδωσε στον Ουάτσον το Νομπέλ

Αγόρασε και ξανάδωσε στον Ουάτσον το Νομπέλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας υπερπλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ο Αλισερ Ουσμάνοφ, αποκάλυψε την Τρίτη το βράδυ ότι είναι ο πλειοδότης στη δημοπρασία για το βραβείο Νομπέλ που απονεμήθηκε το 1962 στον Τζέιμς Ουάτσον και ότι πρόκειται να επιστρέψει το βαρύτιμο μετάλλιο στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Το Νομπέλ απονεμήθηκε στον δρ Ουάτσον, ο οποίος σήμερα είναι 86 ετών, αλλά και τους Φράνσις Κρικ και Μορίς Ουίλκινς για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA χάρη στην οποία αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο κληρονομούνται τα γενετικά χαρακτηριστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο οποίος ζει σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε μέσω της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Finsbury ότι αυτός ήταν ο ανώνυμος αγοραστής που κατέβαλε 4,1 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει το χρυσό μετάλλιο στη δημοπρασία του οίκου Κρίστις (συνολικά μαζί με την προμήθεια της εταιρείας κατέβαλε 4,76 εκατ. δολάρια). Ο οίκος δημοπρασιών επιβεβαίωσε την ταυτότητα του αγοραστή.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes o Oυσμάνοφ, 61 ετών σήμερα, έχει περιουσία η οποία ανέρχεται σε 15,8 δισ. δολάρια από τις επιχειρήσεις του (χάλυβα, τηλεπικοινωνίες, ορυχεία και επενδύσεις). Ο Ουσμάνοφ υπήρξε από τους πρώτους που επένδυσαν στο Facebook, ενώ είναι και συνιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ.

Είχε αισθανθεί άσχημα

Σε ανακοίνωσή του ο Ρώσος μεγιστάνας ανέφερε ότι αισθάνθηκε άσχημα επειδή ο δρ Ουάτσον αναγκάστηκε να πουλήσει το μετάλλιό του προκειμένου να κάνει δωρεά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση και θέλησε να τον βοηθήσει να επιτύχει τον στόχο του χωρίς ταυτόχρονα να στερηθεί το τιμητικό παράσημο. «Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένας διαπρεπής επιστήμονας όταν πρέπει να πουλήσει ένα μετάλλιο με το οποίο αναγνωρίζονται όλα τα επιτεύγματά του» δήλωσε ο Ουσμάνοφ και συνέχισε: «Ο Τζέιμς Ουάτσον είναι ένας από τους σημαντικότερους βιολόγους στην ιστορία της Ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη του DNA πρέπει να παραμείνει δικό του».

Ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε έρθει σε επαφή με τον δόκτορα Ουάτσον προτού αρχίσει η δημοπρασία και του είχε προσφέρει ένα ποσό για τη φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει προκειμένου να ματαιώσει τη δημοπράτηση του βραβείου του, ανέφερε εκπρόσωπος του επιστήμονα. Αλλά ο δρ Ουάτσον θέλησε να δει τι θα συνέβαινε με τη δημοπρασία. Η δημοπρασία του μεταλλίου πράγματι επέφερε περισσότερα χρήματα από την αρχική προσφορά του Ουσμάνοφ εξήγησε ο εκπρόσωπος του δόκτορος Ουάτσον, Ντέιβιντ Κας. «Και βέβαια ο επιστήμονας είναι περιχαρής που θα του επιστραφεί το μετάλλιο».

Ο δρ Ουάτσον, ο οποίος διαμένει σε μία κατοικία στο Εργαστήριο Κολντ Σπρινγκς Χάρμπορ στο Λονγκ Αϊλαντ δήλωσε πριν από τη δημοπρασία ότι ένα από τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην εκποίηση του τιμητικού μεταλλίου για φιλανθρωπικό σκοπό είναι η αποκατάσταση της φήμης του. Ο διαπρεπής επιστήμονας είχε περιθωριοποιηθεί το 2007 όταν είχε αμφισβητήσει την ευφυΐα των μαύρων, σχόλιο για το οποίο είχε απολογηθεί και είχε ζητήσει συγγνώμη. Τέλος, ο Ουσμάνοφ δήλωσε ότι ο πατέρας του κατέληξε χτυπημένος από καρκίνο και γι’ αυτό τον λόγο εκτίμησε τις προσπάθειες του δρος Ουάτσον και τη συμβολή του στην αντικαρκινική έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή