«Ο Μπους ήξερε και ενέκρινε», δήλωσε ο Τσένι

«Ο Μπους ήξερε και ενέκρινε», δήλωσε ο Τσένι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόθυμος να παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου εμφανίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, δύο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις-βόμβα της Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», επί κυβέρνησης Μπους. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Τσένι «κάρφωσε» τον προϊστάμενό του στον Λευκό Οίκο, διαψεύδοντας την εκτίμηση της Γερουσίας ότι η CIA κρατούσε επί τέσσερα χρόνια σε μαύρα σκοτάδια τον Μπους, αναφορικά με τις διαβόητες «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές» της.

Ο Τζορτζ Μπους «ήταν στην πραγματικότητα οργανικό μέρος αυτού του προγράμματος και έδωσε την έγκρισή του», δήλωσε ο Τσένι. Στην ερώτηση κατά πόσο ο πρώην πρόεδρος γνώριζε λεπτομέρειες για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, απάντησε: «Είχαμε όντως συζητήσει για τις (ανακριτικές) τεχνικές. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από την πλευρά μας να του αποκρύψουμε την αλήθεια».

Βιτριολικός υπήρξε ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης Μπους στην κριτική του για την πολύκροτη έκθεση. «Αυτή η έκθεση είναι γεμάτη ανοησίες» δήλωσε, χρησιμοποιώντας τη… δύσοσμη έκφραση «full of crap», ενώ προσέφερε πλήρη κάλυψη στα διευθυντικά στελέχη και τους πράκτορες της CIA. «Ζητήσαμε από την Υπηρεσία να λάβει μέτρα και να υλοποιήσει προγράμματα για να συλλάβουμε τους μπάσταρδους που σκότωσαν 3.000 δικούς μας ανθρώπους την 11η Σεπτεμβρίου και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να ξανασυμβεί. Αυτό ακριβώς έκαναν και δικαιούνται έπαινο, όχι την καταδίκη που εισπράττουν από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας».

Οι Ρεπουμπλικανοί που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας έδωσαν στη δημοσιότητα το δικό τους πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 40 εκατ. δολάρια για μια άχρηστη και ανέντιμη έκθεση. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία για το κλείσιμο του στρατοπέδου στο Γκουαντάναμο, αν και πολλοί αμφιβάλλουν αν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της στα δύο χρόνια που της απομένουν. Τις τελευταίες ημέρες απελευθερώθηκαν άλλοι έξι κρατούμενοι, ενώ απομένουν 136.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή