ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς αποδείξεις η παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ από την NSA

choris-apodeixeis-i-parakoloythisi-toy-kinitoy-tis-merkel-apo-tin-nsa-2058675

O ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες να είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με στόχο να παρακολουθούν τις συνομιλίες της δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν στη συλλογή συγκεκριμένων αποδείξεων.

Οι αποκαλύψεις, στις οποίες είχε προβεί ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, για το ότι η Ουάσιγκτον υπέκλεπτε επί χρόνια τις επικοινωνίες, μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου, εκατομμυρίων πολιτών αλλά και ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ, είχαν προκαλέσει οργή.

Ο Χάραλντ Ράνγκε είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα τον Ιούνιο καθώς πίστευε ότι διέθετε αρκετά στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο της καγκελαρίου, αν και τα στοιχεία αυτά δεν ήταν αρκετά σαφή προκειμένου να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών.

Σήμερα ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι «το έγγραφο που παρουσιάστηκε στους πολίτες ως απόδειξη του γεγονότος ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παγιδευτεί δεν αποτελεί μία αυθεντική εντολή παρακολούθησης που έδωσε η NSA. Δεν προέρχεται από τη βάση δεδομένων της NSA». «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή που θα οδηγούσε στην απαγγελία κατηγοριών σχετικά με το ότι δεδομένα από τις τηλεφωνικές κλήσεις της Μέρκελ είχαν υποκλαπεί ούτε ότι οι τηλεφωνικές της συνομιλίες παρακολουθούνταν».

Ο Ράνγκε επισήμανε ότι ούτε ένας δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο ούτε η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ούτε ο Σνόουντεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στο γραφείο του. Η έρευνα, ωστόσο, συνεχίζεται.