Γεωτρήσεις προαναγγέλλει ο Τ. Ερντογάν

Γεωτρήσεις προαναγγέλλει ο Τ. Ερντογάν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή πλωτής πλατφόρμας που θα διενεργήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα ότι το «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει εκεί όσο συνεχίζονται οι γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του στην εκδήλωση για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων TPAO, o κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται νοτίως της Κύπρου και πρόσθεσε: «Οσο η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” και η Ελλάδα δεν πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας, τότε και εμείς θα συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις εργασίες μας στην περιοχή αυτή και δεν θα μείνουμε μακριά από τις εξελίξεις». Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα σε όλες τις εργασίες που διενεργούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ» και τόνισε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά ώς το τέλος.

Αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, τα σχέδια που αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος για την κατασκευή πλατφόρμας για γεωτρήσεις. Αφού ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη δυτική Μαύρη Θάλασσα τον Ιανουάριο, επισήμανε ότι εκεί μπορεί να προκύψει και η ανάγκη για την κατασκευή μιας νέας εξέδρας γεωτρήσεων και πρόσθεσε: «Αυτήν την εξέδρα έχουμε τη ικανότητα να την κατασκευάσουμε στα δικά μας ναυπηγεία. Θέλω να σας δώσω και αυτήν τη χαρμόσυνη είδηση. Το κόστος μιας εξέδρας, σε περίπτωση ανάγκης, θα φθάσει το 1 δισ. δολ. Και μπορούμε, την προσεχή περίοδο, να κατασκευάσουμε αυτήν την εξέδρα γεωτρήσεων με εγχώριες δυνατότητες 100%. Αυτά τα θέματα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε πριν από 13 χρόνια; Ηταν δυνατόν ποτέ να συζητήσουμε για εξέδρα και για πλοίο γεωτρήσεων; Σήμερα όμως το συζητάμε», είπε.

Τόσο η εξαγγελία για παραμονή του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η προαναγγελία κατασκευής πλατφόρμας γεωτρήσεων από τον κ. Ερντογάν δεν συμβάλλουν ασφαλώς στην αποκλιμάκωση, για την οποία διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, και η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο δεν «δείχνει» στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης: χθες σημειώθηκαν 21 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Ομήρου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας «προκλητικές, αρπακτικές και επιδρομικές». Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι ενώ ο κ. Νταβούτογλου «παρουσιάζεται να ομιλεί περί δήθεν φόρμουλας, για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μιλάει προκλητικά για κηδεμονευτική εποπτεία των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα και την Τουρκία, ως να μην είναι κυρίαρχο κράτος η Κύπρος και να είναι δυνατό η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να αποδεχθούν κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν παρουσιάζεται από την άλλη ως «ηχών πολεμικούς παιάνες και λέει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει με γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ετοιμάζει επί τούτου και πλατφόρμα». Ο κ. Ομήρου ζήτησε κλιμάκωση των κυπριακών αντιδράσεων σε αυτές τις συμπεριφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή