5.000 νεκροί από τζιχαντιστές

5.000 νεκροί από τζιχαντιστές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο σε επιθέσεις 16 διαφορετικών τζιχαντιστικών ομάδων, κυρίως στο Ιράκ αλλά και στη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Η συλλογή στοιχείων από όλο τον κόσμο έγινε από το King’s College του Λονδίνου, σε συνεργασία με το BBC.

Οι 664 δολοφονικές επιθέσεις που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο προξένησαν συνολικά 5.042 θανάτους ή κατά μέσο όρο 168 θανάτους την ημέρα. Η πλειονότητα των θυμάτων (2.079) ήταν άμαχοι, ενώ 1.952 ήταν στρατιωτικοί ή αστυνομικοί και 935 ήταν τζιχαντιστές καμικάζι. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν το συχνότερο «όπλο» που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι 650 από τις 664 επιθέσεις του Νοεμβρίου.

«Είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πριν από τρία χρόνια όλοι στη Δύση έλεγαν ότι η Αλ Κάιντα πέθανε, υπέστη στρατηγική ήττα», είπε ο συγγραφέας της έκθεσης Πίτερ Νιούμαν.

Οι ερευνητές όρισαν τον τζιχαντισμό ως «μια σύγχρονη επαναστατική πολιτική ιδεολογία που ενστερνίζεται τη χρήση βίας για την προαγωγή μιας συγκεκριμένης, πολύ στενής ερμηνείας του σουνιτικού Ισλάμ».

Το ISIS ευθύνεται για 2.206 θανάτους

Η πιο ισχυρή τζιχαντιστική οργάνωση είναι, όπως αναμενόταν, το ISIS («Ισλαμικό Κράτος»), που ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 περιστατικά στο Ιράκ και τη Συρία. Το ISIS έδωσε χθες στη δημοσιότητα εικόνες επιθέσεων οι οποίες φέρεται να προέρχονται από εναέριες λήψεις πάνω από το Κομπάνι.

Αν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των εικόνων αυτών, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της οργάνωσης κάνει χρήση εικόνων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή