Eλπίδες δίνει η νέα εκεχειρία στην Ουκρανία

Eλπίδες δίνει η νέα εκεχειρία στην Ουκρανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένες ελπίδες για την εκτόνωση της πολυεπίπεδης κρίσης στην Ουκρανία δημιούργησε η εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ από την Τρίτη. Νωρίτερα, η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα είχε ρίξει γέφυρες συνεργασίας, τις οποίες όμως δυναμιτίζει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη Βαλτική.

H εκεχειρία, που τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, είναι η τέταρτη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο. Στους οκτώ μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, έχουν χάσει τη ζωή τους 4.300 άνθρωποι, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Μετά την έναρξη της εκεχειρίας, οι βομβαρδισμοί πληθυσμιακών κέντρων όπως το Ντονέτσκ σταμάτησαν, αν και σημειώθηκαν κάποια επεισόδια στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης.

Δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, που είχε διακοπεί επί εξάμηνο. Μετά την έξωση του προέδρου Γιανουκόβιτς και τη φιλοδυτική στροφή της χώρας, η Ρωσία είχε διακόψει την παροχή αερίου ζητώντας να αποπληρώσει η Ουκρανία τους εκκρεμείς λογαριασμούς. Λύση στο ζήτημα αυτό δόθηκε την εβδομάδα που πέρασε με την καταβολή 378 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία, η οποία επέτρεψε την εισαγωγή 43,5 εκατομμυρίων κυβικών αερίου την ημέρα.

Τα οξύτατα ενεργειακά προβλήματα της Ουκρανίας, όμως, δεν λύθηκαν, καθώς τα ανθρακωρυχεία της χώρας βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρωσία προσφέρθηκε να πουλήσει στην Ουκρανία ρεύμα, υπό τον όρο όμως ένα μέρος να φθάσει, μέσω Ουκρανίας, στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε τον Μάρτιο.

Η οικονομική διάσταση του πολέμου έγινε κάτι παραπάνω από σαφής τις τελευταίες ημέρες, με την ουκρανική κυβέρνηση να απευθύνει δραματική έκκληση προς τη Δύση για νέο πακέτο δανεισμού. Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφερε στο Κίεβο δάνειο 27 δισ. δολαρίων, το οποίο όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, η επικράτηση των αυτονομιστών στις βιομηχανικές ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές και το βαρύ κόστος του πολέμου οδήγησαν στον πλήρη εκτροχιασμό της ουκρανικής οικονομίας.

Η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη ήδη από πέρυσι, στοιχείο που είχε οδηγήσει τον ισορροπιστή Γιανουκόβιτς κατευθείαν στις αγκάλες της Μόσχας, προξενώντας την αντίδραση της Δύσης και τροφοδοτώντας την εξέγερση που τον ανέτρεψε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, δήλωσε ότι απαιτείται επείγουσα σύγκληση διάσκεψης διεθνών δωρητών προκειμένου να λάβει η χώρα 15 δισ., ενώ το ΔΝΤ είχε ανεβάσει το χρηματοδοτικό κενό στα 19 δισ. Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, επιβαρύνουν τη ρωσική οικονομία. Οσο η σύγκρουση παρατείνεται, τόσο πιο εμφανείς γίνονται οι ζημίες για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη και τόσο πιο εμφανή τα στρατηγικά κέρδη για την Ουάσιγκτον.

Με αυτά τα δεδομένα προγραμματίστηκε η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ομως οι συνομιλίες, που θα άρχιζαν την Τρίτη, δεν πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να δοθεί εξήγηση ή να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή