Εκνευρισμός σε Γαλλία Ιταλία λόγω …Γερμανίας

Εκνευρισμός σε Γαλλία Ιταλία λόγω …Γερμανίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλείστε το στόμα σας, κυρία Μέρκελ» έγραψε, και μάλιστα στα γερμανικά, ο Γάλλος πολιτικός Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς στο «τουίτερ» και συνέχισε: «Η Γαλλία είναι ακόμη ελεύθερη. Η Μέρκελ να ασχοληθεί καλύτερα με τους φτωχούς στη δική της χώρα και με την εξαθλιωμένη υποδομή στη Γερμανία». Η ρητορική ηχεί οικεία στα καθ’ ημάς, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Ευρωζώνης όταν προέρχεται από τον πολιτικό μιας χώρας που άλλοτε κινούσε την ευρωπαϊκή ατμομηχανή από κοινού με το Βερολίνο. Οι διαρκείς νουθεσίες της καγκελαρίου για περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν εξοργίσει Παρίσι και Ρώμη, που κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση για παρεμβατικότητα και καταστροφική εμμονή με τη λιτότητα. Αυτό που κάπως άκομψα έθεσε ο Μελανσόν, επανέλαβε με μεγαλύτερη δεξιοτεχνία ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν. Θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις «όχι για να χαροποιήσουμε τον έναν ή τον άλλον στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις στην Ιταλία αφότου η Μέρκελ αποκάλεσε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt, «ανεπαρκή» τον μεταρρυθμιστικό ζήλο αμφότερων των χωρών. Ο καθένας πρέπει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου του και στη συνέχεια να παραδίδει μαθήματα στις άλλες χώρες, είπε ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η ιταλική κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε στον εαυτό της να εκδίδει πιστοποιητικά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και απαιτεί τον ίδιο σεβασμό», συμπλήρωσε. Καλύτερα η καγκελάριος να ασχοληθεί με την έλλειψη επενδύσεων στη Γερμανία, κατέληξε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά από την αντιπαράθεση, διαβεβαιώνοντας Ρώμη και Παρίσι ότι η Γερμανία τρέφει αμέριστο σεβασμό για τις δύο χώρες που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε ότι η διαδικασία «απαιτεί θάρρος», με δεδομένο ότι προκαλεί εσωτερικές δυσκολίες. Ερωτηθείς σχετικά με το επίμαχο τουίτ του Μελανσόν, αρκέστηκε να δηλώσει ότι υποστηρίζει μεν την ελευθερία έκφρασης, αλλά ότι κατά τα άλλα «θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί κατά πόσον θα ήταν εφικτή μία άλλη, πιο φιλική διατύπωση». Αναμφισβήτητα δεν αποτελεί σοβαρή συνδρομή στον διάλογο για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, σχολίασε δηκτικά.

Στην ίδια τη Γαλλία ο Μελανσόν κάλεσε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους και να αντιδράσουν στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν αυτήν την εβδομάδα από τον κεντρώο υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ άλλων προβλέπουν άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, εκποίηση κρατικής περιουσίας αξίας έως και 10 δισ. ευρώ και ανταγωνιστικότερες αστικές συγκοινωνίες. Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Λε Μοντ», η Μαρτίν Ομπρί, γραμματέας των Γάλλων σοσιαλιστών, αποκήρυξε το πακέτο μέτρων, επισημαίνοντας: «Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας και το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι: Σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζούμε;». Από την άλλη, η ένωση εργοδοτών Medef χαρακτήρισε μάλλον δειλές τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν και πολλοί οικονομολόγοι.

Στην Ιταλία προχθές Παρασκευή πραγματοποίησαν 8ωρη στάση εργασίας τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, διαμαρτυρόμενα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή