Τζ. Κινγκ: «Χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική Ε.Ε.»

Τζ. Κινγκ: «Χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική Ε.Ε.»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως απόμακρης και απoκομμένης» είναι ένας από τους «βασικούς παράγοντες» για την άνοδο του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού ανά τη Γηραιά Ηπειρο, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Κινγκ, γενικό διευθυντή Οικονομικών και Προξενικών Υποθέσεων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Κινγκ, που επισκέφθηκε τη χώρα μας προ ημερών για να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εντός της Ε.Ε., τονίζει στην «Κ» ότι ο συνδυασμός του δημοκρατικού ελλείμματος και της οικονομικής στασιμότητας στην Ε.Ε. καθιστά «επείγον το κάλεσμά μας για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια πιο ανταγωνιστική, πιο δημοκρατική Ε.Ε. που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών της Ευρώπης».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον «έχει υπάρξει απολύτως σαφής ότι η παραμονή σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε. είναι στο εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασίλειου», απαντά ο κ. Κινγκ. «Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε θα ωφελούσαν όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στην Ευρωζώνη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η Ευρωζώνη να πετύχει – άλλωστε είναι η μεγαλύτερή μας αγορά».

«Η βρετανική κοινή γνώμη δεν είναι παγιωμένη. Επί του παρόντος υπάρχει μία λεπτή ισορροπία μεταξύ εκείνων που θέλουν να μείνουμε στην Ε.Ε. και εκείνων που θέλουν να φύγουμε. Ωστόσο, στην ερώτηση για το πώς θα ψήφιζαν αν η σχέση με τις Βρυξέλλες βελτιωνόταν και γίνονταν μεταρρυθμίσεις, δύο στους τρεις τάσσονται υπέρ της παραμονής».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής εκστρατείας των Βρετανών είναι η εμβάθυνση της κοινής αγοράς. «Η Ε.Ε. είναι μία αρκετά αποτελεσματική ανοικτή αγορά για προϊόντα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπηρεσίες» σημειώνει ο κ. Κινγκ. «Εχετε υπόψη σας ότι οι υπηρεσίες αποτελούν κατά μέσο όρο το 70% των οικονομιών της Ευρώπης, αλλά μόνο το 20% του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου». Ευρύτερα, «υποστηρίζουμε φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε., δεδομένου ότι μία στις δέκα θέσεις εργασίας στην Ευρώπη εξαρτάται από εμπόριο με τις χώρες αυτές. Και στηρίζουμε τη βαθύτερη ενοποίηση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, αλλά και τον εξορθολογισμό του κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Κινγκ χαρακτηρίζει το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε. «σημαντικό και διογκούμενο πρόβλημα», αναφέροντας ότι «τρεις στους τέσσερις Ελληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετρά» στις Βρυξέλλες. «Ενας ουσιώδης τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ενδυνάμωση των εθνικών Κοινοβουλίων. Στις εθνικές εκλογές ψηφίζει η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων. Στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι μισοί. Τα Σώματα αυτά είναι πιο κοντά στους πολίτες που εκπροσωπούν και έχουν βαθύτερη γνώση των τοπικών ζητημάτων. Πρέπει να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες αρμοδιότητές τους ώστε να προστατεύσουμε την επικουρικότητα και την αναλογικότητα». Ο Βρετανός διπλωμάτης τονίζει την «ιδιαίτερη ικανοποίηση» του Λονδίνου για τις οδηγίες Γιουνκέρ προς τους επιτρόπους να συνεργάζονται πιο στενά με τα εθνικά Κοινοβούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή