Το Κόσοβο αποκτά κυβέρνηση συνεργασίας

Το Κόσοβο αποκτά κυβέρνηση συνεργασίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Επειτα από έξι μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων, το Κόσοβο αποκτά κυβέρνηση. Η λύση του αδιεξόδου με την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Ισα Μουσταφά μάλλον εξέπληξε τους Κοσοβάρους. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έγινε την προηγουμένη Δευτέρα μετά την απροσδόκητη συμφωνία μεταξύ του κόμματός του και αυτού του απερχόμενου Χακίμ Θάτσι, που ωστόσο παραμένει ως υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Το νέο κυβερνητικό μόρφωμα θα πρέπει να διαχειριστεί τόσο την κοινωνική στασιμότητα όσο και την αυξανόμενη απογοήτευση του πληθυσμού, που έπειτα από μια πενταετία αισιοδοξίας αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η ανάπτυξη και ευημερία που περιμένει θα έρθει πολύ αργά.

Βασικός συντελεστής στη διεύρυνση της κοινωνικής απογοήτευσης φαίνεται να γίνεται και η μακροχρόνια αναβολή της ευρωπαϊκής ενταξιακής προοπτικής. «Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και των διαπραγματεύσεων τα μεγάλα κόμματα δεν παρουσίασαν μια στρατηγική για να ενδυναμώσουν την πρόοδο της ευρωπαϊκής ατζέντας της χώρας», λέει ο Φατμίρ Τσούρι, συντονιστής έρευνας στο think tank «Kosovo Civil Society Fundation», και «είναι βέβαιο ότι η στασιμότητα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Κόσοβο και θα στερήσει την κοινωνία των πολιτών από δυνατά επιχειρήματα υπέρ τους».

Η έλλειψη μεταρρυθμιστικής προοπτικής δεν φαίνεται να περνάει απαρατήρητη από σημαντικές κατηγορίες του πληθυσμού. Οι νέοι απομακρύνονται διακριτά από τα φιλοδυτικά κόμματα του πολιτικού κατεστημένου. Η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στα κυβερνητικά πόστα δεν φαίνεται να βοηθά. Ο Ισα Μουσταφά πριν από την πρωθυπουργία είχε το αξίωμα του δημάρχου της Πρίστινα, από το οποίο, σύμφωνα με μεγάλο τμήμα των κατοίκων της πόλης, δεν πέρασε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Με το 60% του πληθυσμού κάτω των 26 χρόνων και την ανεργία μεγαλύτερη από 60%, πάρα πολύ νέοι στρέφονται προς ριζοσπαστικότερα πολιτικά μορφώματα όπως η εθνικιστική «Αυτοδιάθεση», η οποία έχει κερδίσει και τον δήμο της Πρίστινα. Σήμερα είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα και πια προβάλλει την ατζέντα της «Μεγάλης Αλβανίας» ως βασικό πολιτικό στόχο.

Καχύποπτοι φαίνεται πως παραμένουν και οι Σέρβοι στο νότιο Κόσοβο, παρότι έχει προβλεφθεί διακριτός ρόλος για μέλη της κοινότητάς τους. Ο δήμαρχος της Γκρατσάνιτσα, Μπρανιμίρ Στογιάνοβιτς, θα αναλάβει και αυτός χρέη στην κυβέρνηση, με συμβολικό ωστόσο χαρακτήρα, για να εκπροσωπήσει τους Σέρβους. Ωστόσο ο ίδιος διαπιστώνει ότι «ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στασιμότητας αρκετοί Σέρβοι φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν την περιουσία τους στο Κόσοβο και να αναζητήσουν μια ευκολότερη ζωή στη Σερβία ή στη Δυτική Ευρωπη».

Η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στα εθνοτικά στοιχεία όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, «και θα πρέπει να καταβληθεί πολλή προσπάθεια ακόμη» ώστε να πιστέψουν οι Σέρβοι ότι η ταυτότητά τους, η πολιτιστική κληρονομιά τους και η ασφάλειά τους είναι εγγυημένες στο Κόσοβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή