Πογκρόμ και κατά δημοσιογράφων

Πογκρόμ και κατά δημοσιογράφων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων, εντός και εκτός Τουρκίας, έχει προκαλέσει η εκστρατεία συλλήψεων εναντίον δημοσιογράφων, σεναριογράφων και αστυνομικών που συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν από τους ισχυρότερους πολέμιους του Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια ασυνήθιστα αιχμηρή κοινή δήλωσή τους, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν τις συλλήψεις ως «ασυμβίβαστες με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης». Στην ίδια δήλωση, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν: «Η επιχείρηση αντιστρατεύεται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα με τα οποία επιδιώκει να συνταχθεί η Τουρκία».

Την Κυριακή, ο γενικός εισαγγελέας Χάντι Σαλίχογκλου διέταξε τη σύλληψη υπόπτων για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της συκοφάντησης και της «συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας». Τις επόμενες ώρες, 27 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman, και ο Χινταγέτ Καρατσά, επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου STV. Τόσο η Zaman όσο και το STV ανήκουν στο εκτεταμένο δίκτυο μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από την Αδελφότητα Γκιουλέν. Συνελήφθησαν επίσης ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης και οι σεναριογράφοι δημοφιλούς σειράς του δικτύου STV.

Στενός σύμμαχος του Ερντογάν απέναντι στο κεμαλικό κατεστημένο κατά το παρελθόν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήρθε κάποια στιγμή σε σύγκρουση με τον Τούρκο ηγέτη, από τον οποίο κατηγορείται ότι σχημάτισε «παρακράτος» για την υπονόμευση της κυβέρνησής του. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν σε σημείο ανοιχτής ρήξης πριν από ένα χρόνο, όταν δικαστικοί και αστυνομικοί, φιλικά προσκείμενοι στην Αδελφότητα Γκιουλέν, άνοιξαν τον φάκελο της διαφθοράς, βάζοντας στο στόχαστρο υψηλούς αξιωματούχους και ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δεν έδειξε να δίνει την παραμικρή σημασία χθες στις επικρίσεις της Ε.Ε. «Μιλούν για ελευθερία του Τύπου, αλλά (οι συλλήψεις) δεν έχουν την παραμικρή σχέση μ’ αυτήν. Δεν έχουμε καμία ανησυχία για το τι λέει η Ε.Ε., είτε μας αποδέχεται ως μέλος της είτε όχι. Σας παρακαλούμε, κρατήστε τη σοφία σας για τον εαυτό σας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια νέας πτέρυγας διυλιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Δεν δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει πως η Δικαιοσύνη και άλλοι κρατικοί θεσμοί πρέπει να «εκκαθαριστούν από προδότες».

Οξεία ήταν και η σχετική τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες του Τύπου. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε: «Εχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση πραξικοματιών. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας μας».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριζε, σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στη ΝΑ Τουρκία, ότι «όσοι διεισδύουν στους κρατικούς θεσμούς» με στόχο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, πρέπει να περιμένουν ότι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Οσοι ετοιμάζουν φακέλους εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οι οποίοι ήρθαν την εξουσία με τη θέληση του λαού, θα λογοδοτήσουν ενώπιον του λαού και της ιστορίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος ευθέως στην Αδελφότητα Γκιουλέν.

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τα σωρευόμενα δείγματα αυταρχισμού της κυβέρνησης έναντι των εσωτερικών της αντιπάλων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή