ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισαν απεργία οι εργαζόμενοι του Amazon στη Γερμανία

archisan-apergia-oi-ergazomenoi-toy-amazon-sti-germania-2059374

Ένα μέρος του προσωπικού στις αποθήκες του διαδικτυακού πολυκαταστήματος Amazon στη Γερμανία άρχισε σήμερα τριήμερη απεργία, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί για να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η εταιρεία αποδύεται σε μια κούρσα με το χρόνο για να εξασφαλίσει πως οι παραγγελίες ενόψει των Χριστουγέννων θα παραδοθούν έγκαιρα.

Το συνδικάτο ver.di ανέφερε πως αναμένει τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση στα πέντε από τα εννέα κέντρα διανομής του Amazon στη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε πως η απεργία ενδέχεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κέντρα. Η κινητοποίηση αναμένεται να διαρκέσει ως την βάρδια της Τετάρτης αργά το βράδυ. Το ver.di ανέφερε ότι δεν αποκλείονται καθυστερήσεις στις παραδόσεις συνεπεία της κινητοποίησης των εργαζομένων. Η ίδια η διεύθυνση του Amazon ανέφερε ότι οι πελάτες του καταστήματος μπορούν να παραγγέλνουν ως τα μεσάνυχτα της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να παραλάβουν έγκαιρα δώρα για τα Χριστούγεννα, ή ακόμη και την 23η και την 24η Δεκεμβρίου εάν καταβάλουν το επιπλέον κόστος για την παράδοση εξπρές.

 «Παραδίδουμε (τα προϊόντα τα οποία παραγγέλλονται) με αξιοπιστία», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Amazon και πρόσθεσε ότι μόνο μια μικρή μειονότητα συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις και ότι περίπου 19.000 υπάλληλοι της επιχείρησης εργάζονται κανονικά.
Πέρυσι οι παραγγελιοληψίες στο γερμανικό υποκατάστημα του Amazon έφθασαν στο αποκορύφωμά τους την 15η Δεκεμβρίου, όταν οι πελάτες του είχαν αγοράσει 4,6 εκατ. αντικείμενα, ή 53 ανά δευτερόλεπτο. Το συνδικάτο ver.di έχει προκηρύξει πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις στο Amazon από τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με στόχο να πειστεί η διεύθυνση της επιχείρησης να αυξήσει τους μισθούς των εργαζόμενων στα κέντρα διανομής της βάσει των συμφωνιών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των απασχολούμενων στον κλάδο της λιανικής και του εμπορίου μέσω ταχυδρομείου.

 Το Amazon έχει απορρίψει επανειλημμένα τα αιτήματα του συνδικάτου, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί το προσωπικό που απασχολεί στις αποθήκες του υπαλλήλους ασχολούμενους με την διακίνηση προϊόντων και ως εκ τούτου λαμβάνουν μισθούς άνω του μέσου όρου στον κλάδο. Το Amazon είχε αναφέρει ήδη ότι η μακρόχρονη διένεξη δεν επηρεάζει τις παραδόσεις, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στη Γερμανία δεν λαμβάνει μέρος στην κινητοποίηση, ενώ επίσης μπορεί να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό του δίκτυο αποθηκών—μετρά 28 αποθήκες σε επτά χώρες.

 Η πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους στις αποθήκες της στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ίδια μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως επίσης και 10.000 εποχικούς υπαλλήλους.