Μαλάλα Γιουσαφζάι: Φρικτή και ψυχρή τρομοκρατική ενέργεια

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Φρικτή και ψυχρή τρομοκρατική ενέργεια

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη βαθιά της θλίψη εξέφρασε χθες η τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την εκστρατεία της υπέρ της εκπαίδευσης, Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, για τη σφαγή στο σχολείο της Πεσαβάρ, όπου περισσότεροι από 141 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους ύστερα από επίθεση ομάδας μαχητών Ταλιμπάν.

Η 17χρονη Μαλάλα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν το 2012, την ώρα που ταξίδευε με σχολικό λεωφορείο. Η επιμονή της να ζήσει, η αργή της ανάρρωση και η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση συγκίνησε όλο τον πλανήτη.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει από τη φρικτή και ψυχρή τρομοκρατική ενέργεια που έπληξε την πατρίδα μου. Αθώα παιδιά στο σχολικό τους περιβάλλον δεν γίνεται να πέφτουν θύματα τέτοιας φρίκης.

Καταδικάζω της αποτρόπαιες και άνανδρες αυτές πράξεις και στέκομαι αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, των οποίων οι μέχρι στιγμής προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να τύχουν επαίνων.

Εγώ, μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θρηνώ για τα παιδιά αυτά, όλα τους αδέλφια μου. Θέλω, όμως, να σας τονίσω ότι δεν θα ηττηθούμε ποτέ» αναφέρει η ανακοίνωση της 17χρονης νομπελίστριας μαθήτριας.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αναλυτές, η επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο της Πεσαβάρ αποτελεί συμβολική απάντηση του ισλαμικού κινήματος στο βραβείο Νομπέλ της Μαλάλα.

Οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν αμάρτημα την εκπαίδευση των γυναικών, η κοινωνική θέση των οποίων δεν πρέπει να τις απομακρύνει από την εστία. Σύμφωνα με την υπερσυντηρητική αυτή ερμηνεία του Ισλάμ, κάθε δικαίωμα της γυναίκας απορρέει αποκλειστικά και μόνο από τον σύζυγό της ή τον άρρενα αρχηγό της οικογένειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή