Ο Ολάντ κατά ρατσισμού και αντισημιτισμού

Ο Ολάντ κατά ρατσισμού και αντισημιτισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον πρώτο του σημαντικό λόγο για τη μετανάστευση εκφώνησε το βράδυ της Δευτέρας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατακεραυνώνοντας όσους κινδυνολογούν για το μέλλον της Γαλλίας και για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η Συνθήκη Σένγκεν, για να επαινέσει την πολυσχιδή συμβολή των μεταναστών στην ιστορία της χώρας.

Επτά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ιστορίας της Μετανάστευσης, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε χθες τα επίσημα εγκαίνιά του, μιλώντας για πενήντα ολόκληρα λεπτά ενώπιον εκατοντάδων προσκεκλημένων.

«Ενας στους τέσσερις Γάλλους γεννήθηκε σε οικογένεια μεταναστών. Οφείλουμε στο όνομα της Γαλλίας και της Δημοκρατίας να παλέψουμε εναντίον των φωνών που κηρύττουν τον φόβο του άλλου και τον αποκλεισμό, όσων ονειρεύονται μια μικρή Γαλλία, μια συρρικνωμένη Γαλλία, μια Γαλλία που δεν θα είναι πια η Γαλλία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, επιλέγοντας την πολιτική αντιπαράθεση με τους Συντηρητικούς του αντιπάλους και τον διαχωρισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τους ξενοφοβικούς και ευρωσκεπτικιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που κατέστησαν επ’ εσχάτων δημοφιλείς σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος Ολάντ εμφανίσθηκε «θετικός» στο ζήτημα της ψήφου των ξένων υπηκόων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Εθνοσυνέλευσης. Τέλος, ο κ. Ολάντ καταδίκασε όσους ενσπείρουν τον φόβο του Ισλάμ, δεσμευόμενος ότι θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποδέχεται την αύξηση των αλλοδαπών που συρρέουν στη χώρα μας κάθε χρόνο. Αντί να εγκαινιάζει μουσείο μετανάστευσης, ο πρόεδρος θα έπρεπε να αγωνισθεί κατά της μετανάστευσης, ενός μνημειώδους οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού προβλήματος», είπε χθες το ανώτατο στέλεχος του UMP και στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Μπρις Ορτεφέ.

Σύμφωνα, όμως, με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ιστορικό και πρόεδρο του συμβουλίου του μουσείου, Μπενζαμέν Στορά, «η ώρα ήταν κατάλληλη για να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία της μετανάστευσης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή