Προς κοινό μέτωπο κατά Ταλιμπάν

Προς κοινό μέτωπο κατά Ταλιμπάν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΣΑΒΑΡ. Καταλύτη, προκειμένου να πάψουν οι κυβερνήσεις της περιοχής να στηρίζουν η κάθε μία την οργάνωση Ταλιμπάν που δρα στο έδαφος της άλλης, ενδέχεται να αποτελέσει η ασύλληπτη φρίκη της επίθεσης στο σχολείο της Πεσαβάρ την Τρίτη. Ο θάνατος τραυματισμένων καθηγητών τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση ανέβασε χθες τον αριθμό των θυμάτων σε 148, εκ των οποίων 132 μαθητές.

«Ανακοινώνουμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση ανάμεσα σε “καλούς” και “κακούς” Ταλιμπάν», είπε χθες ο Πακιστανός πρόεδρος Ναουάζ Σαρίφ, εξαγγέλλοντας τη σύσταση επιτροπής εθνικής συνεννόησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά την εισβολή έξι ενόπλων της οργάνωσης ΤΡΡ (Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν) στο σχολείο του πακιστανικού στρατού στην Πεσαβάρ, οι αρχηγοί των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών του στρατού μετέβησαν χθες στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκαν με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και τον επικεφαλής της διεθνούς δύναμης ISAF, στρατηγό Τζον Κάμπελ.

Το Πακιστάν παραδοσιακά κατηγορεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν ότι κλείνει τα μάτια στις δραστηριότητες όσων Ταλιμπάν χρησιμοποιούν το αφγανικό έδαφος για να προετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον του πακιστανικού κράτους, ενώ το Αφγανιστάν κατηγορεί το Πακιστάν ότι πράττει ακριβώς το ίδιο, στηρίζοντας όσους Ταλιμπάν μάχονται την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

«Η τραγική επίθεση στην Πεσαβάρ πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία», σημείωσε ο αναλυτής του Chatham House, Γκάρεθ Πράις, σε ανάλυση που δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek. «Αλλά η περιοχή βρίσκεται ενώπιον ενός μετασχηματισμού που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, καθώς οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν κατανοούν ότι τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν συνεργαστούν αντί να αλληλοϋπονομεύονται».

Ο Πράις εκτιμά ότι τα σημάδια της ευθυγράμμισης των κρατών της περιοχής είναι ήδη ορατά και αυτό οδήγησε στην επίθεση της Τρίτης. «Το γεγονός ότι η TPP ένιωσε την ανάγκη να εξαπολύσει την πιο θανάσιμη επίθεσή της σε αυτή τη συγκυρία αντανακλά την ανησυχία της για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή (η προσέγγιση)», σημείωσε.

Μεταξύ των αιτημάτων που εκτιμάται ότι μετέφερε η πακιστανική ηγεσία στην αφγανική ήταν η σύλληψη του επικεφαλής της ΤΡΡ, Μαουλάνα Φετλουλάχ, που πιθανώς ζει στο Αφγανιστάν.

Στο κύριο άρθρο της, το οποίο γράφηκε πριν από τις δηλώσεις του Πακιστανού πρωθυπουργού, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι πακιστανικές υπηρεσίες πρόκειται να αλλάξουν στρατηγική. «Σίγουρα ο στρατός θα κυνηγήσει τώρα τους Ταλιμπάν με νέα ορμή. Αλλά αν το διπλό παιχνίδι έχει πραγματικά τελειώσει είναι άλλο ερώτημα. Υπάρχουν πολλές ισλαμιστικές ομάδες και υποομάδες και η διαχείρισή τους, ο διαχωρισμός τους σε “καλές” και “κακές” ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, είναι τρόπος ζωής για τις πακιστανικές αρχές ασφαλείας».

Ο άφατος πόνος των οικογενειών των μαθητών του Πεσαβάρ ίσως καταστήσει σαφή τα όρια αυτής της στρατηγικής. Το μίσος των Ταλιμπάν ήταν τόσο μεγάλο, που -σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες- έκαψαν τις καθηγήτριες ζωντανές. Οταν η διευθύντρια του σχολείου προσπάθησε να τους αποφύγει και κλειδώθηκε στο μπάνιο, εκείνοι τη σκότωσαν με χειροβομβίδα από το φρεάτιο εξαερισμού. Σε μία τάξη, σήκωσαν οκτώ μαθητές και τους γάζωσαν μπροστά στα μάτια των υπολοίπων. «Δες τους αγαπημένους σου να πεθαίνουν», είπαν στον καθηγητή. «Ετσι σκοτώνουν και τους δικούς μας».

Ο καθηγητής και πολλοί άλλοι μαθητές της τάξης αυτής επέζησαν, καθώς οι ένοπλοι άκουσαν τους αστυνομικούς να πλησιάζουν και «γάζωσαν» την υπόλοιπη τάξη βιαστικά, πριν εξαφανιστούν.

Κάποιοι από τους έξι Ταλιμπάν έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά ενώ άλλοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που φορούσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή