Ο Αμποτ ζητεί απαντήσεις από τις αρχές

Ο Αμποτ ζητεί απαντήσεις από τις αρχές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΔΝΕΪ. Απαντήσεις ζήτησε χθες από τον κρατικό μηχανισμό ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, δύο ημέρες μετά την επίθεση τζιχαντιστή σε καφετέρια του Σίδνεϊ, η οποία κόστισε τη ζωή του ενόπλου, του διευθυντή του καταστήματος και μιας 38χρονης μητέρας. Ο Αμποτ ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί ο 50χρονος Μαν Χαρόν Μονίς ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αντί να βρίσκεται στη φυλακή.

Οι αρχές προσπαθούσαν επίσης να προσδιορίσουν αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι και αν τα δύο αθώα θύματα έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες του Μονίς ή από τα πυρά της αστυνομίας, που εισέβαλε στο Cafe Chocolat Lindt στις 2.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, δεκαέξι ώρες αφότου αυτό κατελήφθη από τον Μονίς.

Η κυβέρνηση του Αμποτ βρέθηκε και αυτή, όπως και οι πελάτες της καφετέριας, σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς από τη μία πλευρά κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι οι αρχές δεν παρακολουθούσαν τον Μονίς, παρά το ιστορικό του, και από την άλλη κατηγορήθηκε ότι η σκλήρυνση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που εισήγαγε δεν είχε αποτέλεσμα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μονίς ανήρτησε στο Διαδίκτυο μήνυμα, στα αραβικά, με το οποίο δήλωνε πίστη «στον χαλίφη των μουσουλμάνων», πιθανότατα εννοώντας τον επικεφαλής του ISIS. Ο Μονίς υποχρέωσε τους ομήρους να στέκονται όρθιοι στα παράθυρα κρατώντας ισλαμική σημαία, ενώ στα αιτήματά του περιλαμβανόταν, εκτός από το να μιλήσει με τον πρωθυπουργό, να του φέρουν οι αρχές τη «σωστή» ισλαμική σημαία, αυτή που χρησιμοποιεί το «Ισλαμικό Κράτος».

O 82χρονος όμηρος Τζον Ο’ Μπράιεν, που κατόρθωσε να διαφύγει μετά πέντε ώρες, είπε ότι ο ένοπλος ήταν εμφανώς ψυχικά διαταραγμένος.

Ο Μπράιεν διηγήθηκε ότι καθώς στεκόταν με τα χέρια στο τζάμι, παρατήρησε ότι υπήρχε ένα κενό 30 εκατοστών ανάμεσα σε μία μεγάλη διαφημιστική πινακίδα και στον τοίχο.

Ο Μπράιεν, που είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και συνεχίζει να παίζει τένις με αξιώσεις, είπε το σχέδιό του στον Ελληνοαυστραλό δικηγόρο Στέφανο Μπαλαφούτη, που στεκόταν πλάι του. «Του είπα κοίτα, αυτό δεν θα έχει καλό τέλος, ο τύπος δεν θα βγει ζωντανός από δω μέσα και θα μας πάρει όλους μαζί του».

Εν συνεχεία ο Μπράιεν παραπονέθηκε στον ένοπλο ότι κουράστηκε λόγω της ηλικίας του και εκείνος δυσανασχέτησε, αλλά τελικά επέτρεψε σε αυτόν και σε κάποιους άλλους από τους 17 ομήρους να καθήσουν. Μετά ο 82χρονος κάθησε στο πάτωμα και σύρθηκε προς το άνοιγμα. Ολο αυτό το διάστημα, ο Μονίς βρισκόταν ταμπουρωμένος στην άλλη άκρη του καταστήματος, με τρεις γυναίκες μπροστά του, τις οποίες χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινες ασπίδες». Χρειάστηκε αρκετές προσπάθειες προκειμένου να περάσει από το στενό άνοιγμα και να βρεθεί κάτω από το πράσινο κουμπί το οποίο, όπως υπέθεσε, άνοιγε τις γυάλινες πόρτες. Αν το κουμπί δεν λειτουργούσε, ο Μονίς θα τον έβλεπε και πιθανώς θα τον σκότωνε.

Η κατάληξη καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν περικυκλώσει την περιοχή: Ο Μπράιεν διέφυγε τρέχοντας προς τους αστυνομικούς με τα χέρια ψηλά, ακολουθούμενος από τον Μπαλαφούτη.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας εισήγαγε νόμους που επιτρέπουν μεταξύ άλλων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να συγκρατούν τα δεδομένα των χρηστών, προξενώντας αντιδράσεις οργανώσεων για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών. Χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν παρεμποδίσει τον Μονίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή