Αντίθετοι με την κίνηση Ομπάμα οι Ρεπουμπλικανοί

Αντίθετοι με την κίνηση Ομπάμα οι Ρεπουμπλικανοί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ είχε η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα με στόχο την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αβάνα.

Η κίνηση του Ομπάμα αναζωπύρωσε υπάρχοντα πολιτικά πάθη και έφερε σε αντιπαράθεση τη Χίλαρι Κλίντον με πολλούς Ρεπουμπλικανούς που φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματός τους για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών του ρεπουμπλικανικού χρίσματος, πρώτος βγήκε στην επίθεση ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία Ομπάμα «κίνηση κατευνασμού» του δικτατορικού καθεστώτος των αδελφών Κάστρο.

«Οταν οι ΗΠΑ αρνούνται να προασπίσουν τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης μόλις 90 ναυτικά μίλια από τις ακτές μας, διαπιστώνω ότι οι ελπίδες κάθε καταπιεσμένου στον πλανήτη έχουν υποστεί πλήγμα», είπε χθες ο κ. Ρούμπιο, οι γονείς του οποίου δραπέτευσαν από το κομμουνιστικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, που ήδη ανακοίνωσε τις προεδρικές του φιλοδοξίες, είπε ότι ο Ομπάμα υποσκάπτει τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Κούβας. «Κύριε Ομπάμα, η πρωτοβουλία σας αποτελεί ανταμοιβή ενός δικτάτορα, μόνος στόχος του οποίου είναι να διατηρηθεί στην εξουσία», είπε ο Τζεμπ Μπους.

Στην ολιγωρία της Αβάνας να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στάθηκε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Σκοτ Ουόκερ, ενώ ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, είπε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα πιάστηκε κορόιδο από αδίστακτο δικτάτορα». Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, τόνισε ότι η πολιτική Ομπάμα στο κουβανικό θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν.

Με τις θέσεις του συντοπίτη και κομματικού του συναδέλφου διαφώνησε, όμως, ο έτερος γερουσιαστής της Αριζόνα, ο επίσης Ρεπουμπλικανός Τζεφ Φλέικ, που μετέβη στην Κούβα για να συνοδεύσει τον αποφυλακισθέντα Αμερικανό κατάσκοπο Αλαν Γκόρος στον επαναπατρισμό του στις ΗΠΑ. «Η πολιτική μας απέναντι στην Κούβα τα τελευταία 50 χρόνια βοήθησε καθοριστικά στη διατήρηση του καθεστώτος Κάστρο», είπε χθες ο κ. Φλέικ.

Η επίμονη άρνηση των Ρεπουμπλικανών να αποδεχθούν την οιανδήποτε προσέγγιση με την Κούβα και το καθεστώς Κάστρο πηγάζει από τα πολιτικά οφέλη που η σκληρή «αντικαστρική» γραμμή έχει προσφέρει σε πλείστους όσους Αμερικανούς πολιτικούς.

Η στήριξή τους στη σκληρή γραμμή βοήθησε καθοριστικά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στις εκλογικές του αναμετρήσεις της δεκαετίας του 1980, ενώ χάρισε την κρίσιμη σε εκλεκτορικές ψήφους Φλόριντα στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1988 και το 1992. Το 2000, η αμφιλεγόμενη δικαστική νίκη του Τζορτζ Μπους του νεότερου στην πολιτεία οφειλόταν εν μέρει στην αγανάκτηση Κουβανών μεταναστών με την υπόθεση Ελιάν Γκονζάλες, στην οποία η αμερικανική Δικαιοσύνη υποχρέωσε συγγενείς ανήλικου Κουβανού πρόσφυγα να τον επιστρέψουν στον πατέρα του στην Αβάνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε, όμως, κατά κράτος στη Φλόριντα και στις δύο προεδρικές αναμετρήσεις, εν μέρει χάρη στη δημογραφική εξέλιξη, με την εκδημία της παλιάς γενιάς προσφύγων, αλλά και λόγω της εισροής σημαντικού αριθμού μεταναστών από το Πουέρτο Ρίκο στην πολιτεία.

Την ίδια περίοδο, ο κ. Ομπάμα πέτυχε να ανατρέψει την αρνητική εικόνα των Κουβανοαμερικανών για τους Δημοκρατικούς, με τις σφυγμομετρήσεις και τα exit poll να δείχνουν ότι ο Αφροαμερικανός πρόεδρος σημείωσε ποσοστά-ρεκόρ το 2012 στη συνήθως καχύποπτη κοινότητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή