Το έλκηθρο… που ξεπερνά το C130

Το έλκηθρο… που ξεπερνά το C130

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπο των ημερών είναι ο Αγιος Βασίλης, ο χοντρομπαλάς καλοκάγαθος άγιος και φυσικά το ιπτάμενο έλκηθρό του και οι πιστοί του ιπτάμενοι τάρανδοι. Χάρη στη βοήθειά τους ο Αη Βασίλης θα πραγματοποιήσει για άλλη μία φορά ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο και θα μπορέσει να διανείμει τα δώρα του σε όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε ένα μόνο βράδυ.

Το πόσο αποτελεσματικό πτητικό μέσο είναι το έλκηθρο του Αη Βασίλη είναι κοινό μυστικό. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, δεν μέτρησε τα λόγια του και είπε ότι τα αμερικανικά μεταγωγικά C130 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ είναι μόλις λίγο πιο αξιόπιστα πτητικά μέσα από ό,τι είναι το έλκηθρο του Αη Βασίλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βάση Μακγκουάιερ-Ντιξ- Λέικχερστ στο Νιου Τζέρσεϊ.

Λάθος αξιολόγηση

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και καλά ενημερωμένες πηγές που πρόσκεινται στο αρχηγείο αεράμυνας του Βορειοαμερικανικού Εναέριου Χώρου –την πασίγνωστη Norad–, η αξιολόγηση που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν εντελώς μα εντελώς λανθασμένη. Πολλοί δημοσιογράφοι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με μέλη της Νorad –ενός κοινού προγράμματος ΗΠΑ και Καναδά– και να συλλέξουν κατά το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το έλκηθρο του Αη Βασίλη.

Η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας δήλωσε πως «στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε το έλκηθρο του Αγιου Βασίλη με τα μεταγωγικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το έλκηθρό του είναι ένα πτητικό μέσο παντός καιρού και σχεδόν κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Μπορεί να ταξιδεύει τεράστιες αποστάσεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη ανεφοδιασμού σε καύσιμα και, ως φαίνεται, ο μοναδικός του περιορισμός είναι ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο στις 24 Δεκεμβρίου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται και κάποια δοκιμαστική πτήση περίπου ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά γι’ αυτό το ζήτημα δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος Τύπου της Norad αρνήθηκε να προχωρήσει στη δική της σύγκριση του ελκήθρου του καλοκάγαθου γέροντα που μοιράζει στα παιδιά του κόσμου τα παιχνίδια και του μεταγωγικού C130, όμως έδωσε στη δημοσιότητα κάποια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ελκήθρου.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, είναι σαφές ότι το έλκηθρο μπορεί να ταξιδέψει με πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ένα C130 και έχει δυνατότητα μεταφοράς πολύ μεγαλύτερου φορτίου.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η Norad –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανταποκρίνονται απολύτως στην αλήθεια και ότι το έλκηθρο δεν είναι ακόμα πιο μαγικό από ό,τι εμφανίζεται– η ανώτερη ταχύτητα που μπορεί να προσεγγίσει το έλκηθρο είναι η ταχύτητα του φωτός των αστεριών. Η NASA αναφέρει πως η ταχύτητα του φωτός είναι περί τις 299 χιλιάδες μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το «αμυντικό σύστημα»

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η πολεμική αεροπορία, ένα μεταγωγικό C130 δεν ξεπερνά τα 758 χλμ. την ώρα. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Norad, το έλκηθρο του Αη Βασίλη μπορεί να μεταφέρει εξήντα χιλιάδες τόνους, ενώ ένα μεταγωγικό C130 δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερο από 22 χιλιάδες κιλά. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος σιώπησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχόλιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το έλκηθρο του Αη Βασίλη, αλλά φαίνεται με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών ποιο είναι το πτητικό μέσο με τις καλύτερες επιδόσεις.

Κάτι άλλο που σημειώνει η Norad είναι ότι το έλκηθρο είναι εφοδιασμένο με αποκλειστικά «αμυντικά κέρατα ταράνδου» και, φυσικά, δεν διαθέτει κανένα άλλο οπλικό σύστημα επιθετικής φύσης.

Επίσης η Norad υποστηρίζει πως το έλκηθρο στην αρχή του ταξιδιού ζυγίζει περί τα εκατόν τριάντα κιλά, όμως κατά τη διάρκεια της πτήσης κερδίζει άλλα πεντακόσια κιλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή