Δεκαοκτώ μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στον Καναδά

Δεκαοκτώ μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στον Καναδά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OTTABA. Στα πενήντα χρόνια που διήρκεσε το αμερικανικό εμπάργκο, οι Αμερικανοί που επιθυμούσαν να επισκεφθούν το νησί χρησιμοποιούσαν συχνά τον Καναδά ως ενδιάμεσο σταθμό. Οπως τώρα αποκαλύπτεται, το ίδιο έκανε και η αμερικανική κυβέρνηση όταν αποφάσισε να προσεγγίσει την κυβέρνηση της Κούβας.

«Δεν θέλω να υπερβάλω για τον ρόλο του Καναδά, διευκολύναμε προσφέροντας τον τόπο στο οποίο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συζητήσουν και να διερευνήσουν το πώς θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε χθες ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ στη δημόσια καναδική τηλεόραση CBC.

Συνολικά, το 2013 και το 2014 έγιναν επτά μυστικές συναντήσεις Αμερικανών και Κουβανών αξιωματούχων στην Οττάβα και στο Τορόντο. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια καλή εξέλιξη, που έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Προσωπικά πιστεύω ότι στην Κούβα έρχονται αλλαγές και η εξέλιξη αυτή θα τις διευκολύνει», προσέθεσε.

«Δεν προσπαθήσαμε κατά κανένα τρόπο να κατευθύνουμε τις συνομιλίες ή να λειτουργήσουμε ως μεσολαβητές. Απλώς θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να συζητήσουν όπως έπρεπε», δήλωσε χθες ο Χάρπερ.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Κουβανών και Αμερικανών διπλωματών από το 1961, χρονιά κατά την οποία διεκόπησαν οι διπλωματικές σχέσεις, έγινε σε καναδικό έδαφος τον Ιούνιο του 2013. Ο Καναδάς ήταν η μία από τις δύο χώρες του δυτικού ημισφαιρίου που δεν ακολούθησαν τις ΗΠΑ όταν η Ουάσιγκτον διέρρηξε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. H δεύτερη ήταν το Μεξικό.

Αργότερα, τη δεκαετία του 1970, ο Καναδός πρωθυπουργός Πιερ Τριντό ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφθηκε στην Αβάνα.

Το 2000, ο Κάστρο μετέβη στον Καναδά για να παραστεί στην κηδεία του Τριντό. Ο γιος του, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Ζαστίν Τριντό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, τονίζοντας «τον σημαντικό ιστορικό ρόλο του Καναδά ως ενδιαμέσου».

Αντικειμενικά ο ρόλος αυτός τώρα υποβαθμίζεται, αφού οι ταξιδιώτες, διπλωμάτες και επενδυτές από τις ΗΠΑ, θα μπορούν να φθάνουν στην Κούβα χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης από τους βόρειους γείτονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή