Το ασφαλιστικό προκαλεί κρίση στην Ολλανδία

Το ασφαλιστικό προκαλεί κρίση στην Ολλανδία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Η τριήμερη κυβερνητική κρίση κορυφώθηκε χθες στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να ακυρώσει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Τρεις γερουσιαστές του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, απειλώντας τη δεύτερη κυβέρνηση Ρούτε με κατάρρευση.

Από τις διαβουλεύσεις των ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων επρόκειτο να διαφανεί αν υφίσταται ακόμη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ή αν ο ολλανδικός «μεγάλος συνασπισμός» θα καταρρεύσει ενάμιση χρόνο μετά τον σχηματισμό του.

Η πολυέξοδη επέμβαση του ολλανδικού κράτους για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και η επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της κρίσης οδήγησαν την ολλανδική κυβέρνηση στο να προσπαθήσει να υπερβεί την ύφεση μέσω περικοπών δαπανών. Στο πλαίσιο των περικοπών αυτών, η Φιλελεύθερη υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Εντίθ Σχίπερς παρουσίασε νομοσχέδιο που δεν επιτρέπει στους ασφαλισμένους την ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου, υποχρεώνοντάς τους να αποταθούν σε όσα είναι συμβεβλημένα με το ασφαλιστικό ταμείο τους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η διαφωνία των τριών γερουσιαστών αφορά λόγους αρχής ή υποκινείται από πολιτικούς υπολογισμούς. Για λογαριασμό του Ολλανδού πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής επρόκειτο να μιλήσει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ. Σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο των εταίρων της για την επιθετική προώθηση σχημάτων εταιρικής φοροδιαφυγής.

Χθες η εισαγγελία της χώρας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, Χέερτ Βίλντερς, για αναμόχλευση ρατσιστικού μίσους. Σε προεκλογική ομιλία στα περίχωρα της Χάγης, στις 12 Μαρτίου, ο Βίλντερς είχε πει: «Το κάνουμε για τους πολίτες. Αυτοί ψηφίζουν για μια πιο ασφαλή, πιο κοινωνική πόλη και σε κάθε περίπτωση για μια πόλη με λιγότερα βάρη, με λιγότερους Μαροκινούς». Στις 19 Μαρτίου, ο Βίλντερς είχε απευθύνει τρεις ερωτήσεις: «Θέλετε περισσότερη ή λιγότερη Ε.Ε.;». «Θέλετε περισσότερο ή λιγότερο Εργατικό Κόμμα;». Και η τρίτη ερώτηση, που ξεσήκωσε θύελλα παραπόνων: «Θέλετε σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη χώρα, περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς;». Οταν οι παρευρισκόμενοι απάντησαν, όπως και στις δύο πρώτες ερωτήσεις, «λιγότερους», ο Βίλντερς είπε με χαμόγελο: «Αυτό θα το φροντίσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή