Πέρασαν τον Ομπάμα για σερβιτόρο, τη Μισέλ για πωλήτρια

Πέρασαν τον Ομπάμα για σερβιτόρο, τη Μισέλ για πωλήτρια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ο ισχυρότερος άνδρας του πλανήτη ούτε η πρώτη κυρία της Αμερικής είναι άτρωτοι απέναντι στα ρατσιστικά στερεότυπα, που αποδεικνύονται ανθεκτικότατα, μισό αιώνα μετά τις ιστορικές μεταρρυθμίσεις της εποχής Τζόνσον. Αυτό είναι το συμπέρασμα που αναδύεται αβίαστα από τις εκμυστηρεύσεις του ζεύγους Ομπάμα στο περιοδικό People Magazine, που ειδικεύεται στην κοσμική ζωή των διασημοτήτων. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται για τα δεδομένα του 21ου αιώνα, υπήρξαν άνδρες που πέρασαν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Αμερικής για… γκαρσόνι ή παρκαδόρο και γυναίκες που πίστεψαν ότι η σύζυγός του, Μισέλ, ήταν πωλήτρια σε πολυκατάστημα.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, το ζεύγος Ομπάμα αναφέρει ότι προτού μετακομίσουν στον Λευκό Οίκο, πριν από έξι χρόνια, αντιμετώπιζαν πρόβλημα να βρουν ταξί – θύματα και αυτοί των ρατσιστικών προκαταλήψεων, παρά την υψηλή κοινωνική τους θέση.

«Δεν υπάρχει μαύρος άνδρας στην ηλικία μου, με κάποιο επαγγελματικό στάτους, που να μην έχει ζήσει την εξής εμπειρία: να βγει από το εστιατόριο, να περιμένει έξω από το πάρκινγκ να του φέρουν το αμάξι του και να έρθει κάποιος να του δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του», περνώντας τον για παρκαδόρο, απλώς επειδή είναι μαύρος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στον ίδιο. «Αυτά τα περιστατικά αποτελούν ρουτίνα για την κοινότητα των μαύρων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Μισέλ Ομπάμα θυμήθηκε ένα άλλο περιστατικό, στη διάρκεια επίσημου δείπνου, όπου ο σύζυγός της είχε προσέλθει με σμόκιν και όπου κάποιος εκ των παρευρισκομένων ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να του φέρει έναν καφέ. Σε μια άλλη περίπτωση, όταν η Μισέλ Ομπάμα ήταν ήδη πρώτη κυρία της Αμερικής και βρισκόταν σε πολυκατάστημα της αλυσίδας Target, κάποια γυναίκα την πλησίασε και της ζήτησε να κατεβάσει κάτι από το ράφι, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για εμποροϋπάλληλο.

Οι εκμυστηρεύσεις του ζεύγους Ομπάμα αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς δημοσιοποιούνται μετά τις πρόσφατες φυλετικές ταραχές, τις οποίες πυροδότησαν οι αποφάσεις δικαστηρίων να μη διώξουν λευκούς αστυνομικούς που σκότωσαν άοπλους μαύρους στο Φέργκιουσον και τη Νέα Υόρκη.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να σχετικοποιήσει την οξύτητα του προβλήματος τονίζοντας ότι «οι μικροεκνευρισμοί και οι προσβολές που βιώνουμε δεν μπορούν να συγκριθούν με όσα βίωσε η προηγούμενη γενιά», για να προσθέσει: «Είναι άλλο να με περάσουν για σερβιτόρο και άλλο να θεωρήσουν ότι ο γιος μου είναι ληστής, να του περάσουν χειροπέδες ή να του κάνουν και χειρότερα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή