Ο Ραούλ Κάστρο στις ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, μία ημέρα μετά την ιστορική πρωτοβουλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρομπέρτα Τζάκσον, αποκάλυψε ότι θα μεταβεί στην Αβάνα στα τέλη Ιανουαρίου για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Τι θα κάνει το Κογκρέσο

Τον ενθουσιασμό για την τολμηρή πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα μετρίασε, όμως, η αρνητική στάση σημαντικής μερίδας Αμερικανών νομοθετών.

«Το σημερινό Κογκρέσο δεν πρόκειται να άρει το εμπάργκο», δήλωσε χθες ο Κουβανοαμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που θεωρείται πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2016. «Οι πρωτοβουλίες Ομπάμα αποτελούν νίκη της δικτατορίας. Θα χρησιμοποιήσω κάθε μέσον στη διάθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε να ακυρώσω όσο περισσότερες από τις αλλαγές αυτές μπορέσω», κατέληξε ο γερουσιαστής της Φλόριντα.

Η απειλή του κ. Ρούμπιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας απαιτεί την αναθεώρηση νομοθετημάτων, όπως του νόμου Χελμς-Μπέρτον του 1996, αρμοδιότητας του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου. Ο νόμος Χελμς-Μπέρτον ενίσχυσε σημαντικά τις απαγορεύσεις κάθε οικονομικής συναλλαγής μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο που επεβλήθη το 1960, αξιοποιώντας παράλληλα τις προεδρικές του εξουσίες με στόχο την προώθηση διπλωματικών σχέσεων και τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών περιορισμών. Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, θα αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου τον Ιανουάριο, χάρη στις νίκες τους στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρότι ορισμένα μέλη της νομοθετικής εξουσίας επαίνεσαν την πρωτοβουλία Ομπάμα, σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο βουλευτής Ελιοτ Εντζελ, εξέφρασαν χθες την αντίθεσή τους. «Εκτιμώ ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να περιμένει μεγαλύτερα πολιτικά ανοίγματα στην Κούβα, προτού προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο», είπε ο κ. Εντζελ, πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Φρένο σε χρηματοδότηση

Ακόμη και η χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, ωστόσο, απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Γερουσιαστές, όπως ο συντηρητικός Λίντζι Γκρέιαμ, έχουν δεσμευθεί να μπλοκάρουν κάθε τέτοια χρηματοδότηση.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χαλάρωση του εμπάργκο θα δώσει νέα πνοή στην προβληματική κουβανική οικονομία.

Οι ελπίδες των αγροτών

Εκθεση του Ινστιτούτου Πίτερσον έδειξε ότι η πλήρης αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα σημάνει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 10 δισ. δολαρίων. Η έκθεση υπογραμμίζει και αποδεικνύει με οικονομικά στοιχεία την πλήρη αποτυχία του εμπάργκο, που αν και έπληξε την εθνική οικονομία της Κούβας, δεν κατάφερε να οδηγήσει στην ανατροπή του καστρικού καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες ελπίδες στην άρση του εμπάργκο στηρίζουν οι Αμερικανοί αγρότες, που βλέπουν στην Κούβα μια γειτονική αγορά ικανή να απορροφήσει μεγάλο μέρος της πλεονασματικής τους παραγωγής τροφίμων, καταδικασμένης σήμερα να ταφεί σε χωματερές ή να καταλήξει σε εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών για κλάσμα της αρχικής της αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή