Φόβοι παράπλευρων απωλειών στη Δύση από τη ρωσική κρίση

Φόβοι παράπλευρων απωλειών στη Δύση από τη ρωσική κρίση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει στη Ρωσία μια μεγάλη οικονομική κρίση, ανάλογη από ορισμένες απόψεις εκείνης του 1998, ανησυχεί σοβαρά τις ευρωπαϊκές οικονομικές ελίτ και ιδιαίτερα τις μεγάλες τράπεζες της ηπείρου που είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις της ρωσικής οικονομίας. Η απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου (γύρω στο 50% από τον Σεπτέμβριο) και της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ (35% την ίδια περίοδο) προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς στη ρωσική οικονομία, όπως αναγνώρισε προχθές ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνοντας μάλιστα την πολιτική ευθύνη.

Οπως εκτιμούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, το ενδεχόμενο μιας δεύτερης, μετά το 1998, χρεοκοπίας του ρωσικού κράτους θεωρείται επί του παρόντος αμελητέο. Το ρωσικό χρέος φτάνει μόλις το 14% του ΑΕΠ, ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, παρά τη μείωσή τους, υπερβαίνουν τα 400 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η περαιτέρω επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις χώρες της Ε.Ε. που κατ’ εξοχήν εξάγουν εμπορεύματα στη Ρωσία, με πρώτες τη Γερμανία και την Ιταλία. Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία είναι οι γαλλικές.

Οι ανησυχίες αυτές εξηγούν εν μέρει την απροθυμία της Ε.Ε. να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης επέβαλε νέες κυρώσεις μόνο κατά της Κριμαίας, ενώ ο νέος πρόεδρός του, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ενωση οφείλει να επεξεργαστεί μια «μακρά στρατηγική» έναντι της Ρωσίας, πέραν των βραχυπρόθεσμων κυρώσεων. Το Γαλλικό Πρακτορείο ερμήνευσε τις δηλώσεις Τουσκ ως οιωνό χαλάρωσης των κυρώσεων. Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν αυτή τη βδομάδα, τόνισε ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να «αποκλιμακώσει» τις κυρώσεις αν η Ρωσία επιδείξει καλή διάθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται και οι δηλώσεις Πούτιν περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή